X ve Y kuşaklarının iş motivasyon dayanakları ve bir alan araştırması
Working motivation resource of X and Y generations and A field study
  1. Tez No: 478847
  2. Yazar: TÜLAY BOZKURT TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Y Kuşağı, Motivasyon, İş Motivasyonu, X Generation, Y Generation, Motivation, Working Motivation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Hızla ilerleyen teknoloji ve de küreselleşmiş olan dünyada değişime ayak uydurmak artık hem bireyler hem de kurum ve kuruluşlar için zorunluluk haline gelmiştir. İşletmlerin rakipleri ile yarışabilmelerinin en önemli yolu, mutlu ve hevesli çalışanlardan geçmektedir. Bu durumda bir işletmenin vizyon ve misyonları arasına alması gereken en önemli unsurlardan biri de çalışan bireylerin motivasyonu ve mutluluğu olmalıdır. Bu çalışmada özellikle 2000'li yıllardan sonra gerek akademide gerek yaşamsal arenanın tüm katmanlarında tartışılan konuların başında gelen kuşak evriminin çalışma hayatındaki motivasyon olgusu ile olan ilişkisi X ve Y Kuşakları açısından incelemektedir. X ve Y Kuşaklarını motive eden motivasyon araçlarını belirlemek ve elde edilen sonuçlardan hareketle X ve Y Kuşağında yer alan çalışanların iş yaşamında performansını yükseltmek için işletme yöneticilerine öneride bulunmaktır. Çalışmada kuşaklar arasındaki demografik faktörler dikkate alınarak motivasyonel fark olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışma kapsamında görüşülen katılımcıların 20'si Y kuşağı, 20'si X kuşağında yer almaktadır. Her iki kuşakta da yer alan katılımcılar genel olarak yükseköğrenim durumuna sahip ve profesyonel işlerde çalışmaktadırlar. Çalışma kapsamına alınan ve X ve Y kuşağını temsil eden katılımcıların tamamının öncelikli ihtiyaçları sosyal ihtiyaçlar ve ikinci dereceden önemli olan ihtiyaçları ise fizyolojik ihtiyaçlar olsa da motivasyon dayanklarında farklılıklar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Keeping up the change in globalized world with rapidly progressive technology has been rather difficult for both individuals and institutions – organizations. The most significant method of competing with the rivals for the firms is happy and enthusiastic employees. In this case, one of the most important factor a company must take into consideration in its mission and vision must be the motivation and happiness of its employees. In this study, motivation fact of generation evolution in working life which is one of the most fundamental topic discussed in academy and all layer of vital arena especially after 2000s is analyzed from the point of X and Y generations. It is a must to make suggestion to business administrators so as to determine the motivation tools which motivate X and Y generations and increase their performances in working life with the results acquired. In the study, with the demographic factors between the generations, the motivational difference has been analyzed. The number of participants who were got into touch is 20 for each X and Y groups. The participants of both X and Y at the same time are generally highly educated and they work in professional jobs. Although for all the participants representing X and Y generations in the study, social necessity is in the first place and physiological necessity is in the second place, their motivation base differs from each other.