Çim hokeyinde penaltı kornerde farklı şut tekniklerinin 3 boyutlu biyomekaniksel analizi
3D biomechanical analysis of different shooting techniques in the penalty corner in the field hockey
- Tez No: 479536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERGÜN MERİÇ BİNGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Penaltı Korner, Drag Flick, Flick, 3D Kinematik Analiz, Penalty Corner, Drag Flick, Flick, 3D Kinematic Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çim hokeyi branşında penaltı kornerde uygulanan drag flick ve flick şut tekniklerinin üç boyutlu (3D) kinematik analizini yaparak elit düzeydeki hokey oyuncularının, isabetsiz ve isabetli olarak uyguladıkları vuruşların kinetik ve kinematik değişkenlerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Üç boyutlu videografi yönteminin uygulandığı araştırmaya, yaş ortalamaları 19,82±1,40 yıl olan Bolu Highway Hokey Kulübü ve Türkiye Milli Erkek Hokey Takımı mensubu 11 erkek çim hokey oyuncusu gönüllü olarak katılmıştır. Ölçümler, Qualisys Hareket Analiz Sistemi ile gerçekleştirilmiş ve 120 Hz'lik 7 adet dijital kamera kullanılmıştır. Sporcunun dayanma ayağı olan sol ayağının yere bastığı anı; başlangıç fazı, topun stick'ten ayrılış anı ise; bitiriş fazı olarak belirlenmiştir. Sporcuların başlangıç ve bitiriş fazlarındaki; açısal ve doğrusal kinematik değişkenleri, adım mesafesi, stick (sürükleme) mesafesi ve stick'e uygulanan vuruş kuvveti Qualisys 2.12 Track Manager programı aracılığı ile sayısallaştırılmış ve top hızı değerleri ile birlikte SPSS 18.0 paket programıyla istatistikleri yapılmıştır. İsabetsiz ve isabetli atışların kendi içinde karşılaştırılmasında t testi ve Wilcoxon testi, açısal kinematiklerin hem stick'e uygulanan kuvvet hem de top hızı ile arasındaki ilişkilerinin belirlenmesinde ise Pearson Correlation testi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p≤0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Sporcuların drag flick'teki; başlangıç fazının sağ omuz ve sol diz açısal hızında ve sağ kalça açısal ivmesinde, bitiriş fazının ise sağ kalça açısal ivmesinde ve flick'teki; başlangıç fazının sol kalça açısal hızında ve sol kalça ve stick'in açısal ivmesinde, bitiriş fazının ise sol kalça ve stick açısında ve sağ kalça'nın ve stick'in açısal hızında anlamlı farklılıklara rastlanmıştır (p≤0.05). Sporcuların alt ve üst ekstremitelerinin ve stick'in doğrusal hareketlerinde ve ayrıca stick'e uygulanan kuvvet ve top hızı verilerinde de anlamlı farklılıklara rastlanmıştır (p≤0.05). Açısal kinematikler ile hem stick'e uygulanan kuvvet hem de top hızı değerleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p≤0.05). Sonuç: Bu çalışmadaki sporcular, isabetli atış yapabilmek için özellikle alt ekstremitede hızlarını azaltarak isabet oranlarını maksimize etmeye çalışmışlardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of study is to compare the shot of the kinetic and kinematic variables applied, as without and with signed target, by the three dimensional (3D) kinematic analysis of the drag flick and flick shot techniques to applied at the field hockey branch penalty corner the elite level hockey players. Method: The research applied of 3D videography methods, age 19,82±1,40 years 11 men field hockey players who Bolu Highway Hockey Club and Turkey's National Men's Hockey Team is participated as voluntary. Measurements were performed with Qualisys Motion Analysis System and 7 digital cameras of 120 hertz is used. While the moment of touching ground with the left foot, which is the athlete's resting foot, is determinated as initial phase, the departure moment of the ball from the stick is the finish phase. The starting and finishing phase of the athletes; angular and linear kinematic variables, foot distance, stick (drag) distance and stroke force applied to the stick have been digitized via the Qualisys 2.12 Track Manager program and with ball speed values SPSS 18.0 program, statistics have been obtained. T test and Wilcoxon test have been obtained in comparison of without and with signed target shooting. Also Pearson Correlation tests have been performed in the determination of the relationship between angular kinematics of both the force applied to the stick and the ball speed. The level of significance has been accepted as p≤0.05. Results: In the left knee angular velocity and in the right shoulder in the initial phase of the athletes drag flick, in the right hip angular acceleration of both initial and finishing phase, and in the left hip and stick angular acceleration and in the left hip angular velocity in the initial phase of the flick and also in the right hip and stick angular velocity in the finishing phase have been found a significant differences (p≤0.05). It has been found significant differences in the linear movements of the lower and upper extremities of the athletes and also force applied to the stick and ball speed (p≤0.05). A significant relationship has been found between the angular kinematics with both the force applied to the stick and the ball speed values (p ≤ 0.05). Conclusion: Athletes, especially the hit rate by decreasing in their speed in the lower extremities have tired to maximizing.