Applying total quality management in higher educationa case study in Kurdistan region
Yükseköğretimde toplam kalite yönetimi uygulaması Kürdistan bölgesi'nde bir vaka çalışması
- Tez No: 480481
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT İZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Öğretim, Kalite, Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Süleymaniye Üniversitesi, Higher Education (HE), Quality, Total Quality Management (TQM), University of Sulaymaniyah (USUL)
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasının genel amacı, TKY'nin (toplam kalite yönetimi) içerdiği genel ilkeleri vurgulamak ve bu yaklaşımın bir akademik kurumun kalitesini iyileştirmek için nasıl kullanıldığını ve kullanılabileceğini göstermektir. Bu çalışma, Süleymaniye Üniversitesi'nin lisans eğitimi/yüksek eğitimi ile sınırlı olup bu alan üzerinde yoğunlaşmıştır. Çalışmamız, akademik alan, belirli program, bölüm veya hizmetler yerine kurumun tamamını, idari yapıyı kapsayacaktır. Böyle bir metodun tercih edilmesi, bu üniversitenin mevcut nitelikli çalışmalarının tespiti edilebilmesi ve değerlendirilmesini hedeflemektedir. Nitekim bu üniversitenin hâlihazırda kalite konularıyla çalışma yöntemi, TKY yaklaşımı ile karşılaştırılacak ve bu kurumun nitelikli çalışmalarının zayıf ve güçlü yönleri tespit edilecek. Kalite bağlamında bu üniversitenin mevcut durumunu inceledikten ve olası mevcut problemleri tespit ettikten sonra, yazarlar iyileştirme konusunda öneriler ve tavsiyeler sunacaklardır. Bu amaçla, teorik referans çerçevesinde özel/belirli bir TKY yaklaşımı geliştirilecek ve bu yaklaşımda yer alan terimlerin bazı ayrıntılı açıklaması gözden geçirilecektir. Bu tez çalışmasının amaçlarına ulaşmak için, araştırmacı birincil verileri görüşmeler, ikincil verileri de literatürlerden, bilimsel makalelerden, kitaplardan ve Web Sayfalarından gelen veriler şeklinde kullanacaktır. Ayrıca, araştırmacılar bu araştırmada kaçırma metodolojisini kullanacaktır. Sonuç olarak, yazarlar, bu üniversitenin yüksek eğitim kalitesini artırmayı kolaylaştıracak nitelik ve Toplam Kalite Yönetimi alanında kendi türünde eksiksiz bir dokümantasyon sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this thesis work is to highlight the general principles of TQM involved and to point out how this approach has been and can be used to improve the quality of an academic institution. This work has been specified for higher education of University of Sulaymaniyah, and it will cover the whole of institution, administrative structure, rather than academic area, specific program, department, or services. This objective is conducted towards an evaluation and assessment of the current quality work of this university. In fact, the way in which this university is working with quality issues now, will be compared with a TQM approach and the weaknesses and strengthens of the quality work of this institution will be recognized. After reviewing the current situation of this university in the context of quality and identifying possible existing problems, the authors will offer some recommendations and suggestions for improvement. For this purpose, in the theoretical frame of reference, a specific TQM approach will be developed and some detail descriptions of terms involved in this approach will be reviewed. In order to reach to the objectives of this thesis work, researcher will use primary data in the form of interviews, and secondary data from literatures, scientific articles, and books and Web Pages. In addition, the researchers will use abduction methodology within this research. In conclusion, authors are aim to provide a complete documentation in its kind in the field of quality and Total Quality Management, which can facilitate this university to improve the quality of its higher education.