Skolyoz cerrahisinde direkt vertebral rotasyon ile indirekt vertebral rotasyonun sonuçlarının klinik ve radyolojik olarak karşılaştırılması
Comparison of direct vertebral rotation and indirect vertebral rotation radiological and clinical results in scoliosis surgery
- Tez No: 480893
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK YAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Skolyoz, rib hump, direkt vertebral rotasyon, rod derotasyon, Scoliosis, rib hump, direct vertebral rotation, rod derotation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Adölesan idiopatik skolyoz(AIS)'luhastalardaözellikle ileri derece torakal eğriliklerde rib hump açısıdış görünüm açısından ve hastanın ameliyat sonrası dış görümündenmemnuniyeti açısından büyük önem taşımaktadır.AİS'lu hastalada posterior enstrümantasyoncerrahisinde direkt vertebral rotasyonun daha iyi bir kozmetik etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışmadaki amaç posterior spinal enstrümantasyon cerrahisinde pedikül vidası kullanılarak direk vertebral rotasyon (DVR) ile rod derotasyon (RD)koronal deformite,sagittal deformite,hemitoraks yarıçapına ve rib hump açısına olan etksini karşılaştırmaktır. Bu çalışmada yaşları,cinsiyetleri, Risser bulgusu, eğrilik şekilleri, açısından arasında istatistiksel olarak fark olmayan, direk vertabral rotasyon(DVR) ile rod derotasyon (RD) uygulanan her grupta 24'e hasta olmak üzere toplam 48 hastadan oluşaniki grup oluşturuldu. Biyoistatsitiksel analiz sonrasında DVR ve RD uygulanan iki grup karşılaştırıldığında, DVR uygulanan hastalarda RD uygulanan hastalara göre koronal deformite,hemitoraks yarı çapıve rib hump açısında düzelmede anlamlı fark bulunurken, sagittal deformitenin düzeltilmesi ve oswestry soru skalası sonuçlarıaçısından anlamlı bulunamamıştır. Bu çalışmanın sonucunda, DVR'nin koronal deformite ve rib hump derecesi açısından, Adölesan idiopaik skolyozlu hastalarda dış görünüme daha iyi ekisi olduğu düşünülmektir.
Özet (Çeviri)
Patients with Adolescent idiopathic scoliosis (AIS), especially in the case of severe thoracal curvatures, the rib hump angle is of great importance in terms of external appearance and satisfaction with the patient's post-operative external view.It is known that direct vertebral rotation has a better cosmetic effect in posterior instrumentation surgery in patients with AİS. The aim of this study was to compare direct vertebral rotation (DVR) and rod derotation(RD) using pedicle screw in posterior spinal instrumentation surgeon, coronal deformity, sagittal deformity, hemithorax radius and rib hump angle. In this study, two groups consisting of 48 patients (24 patients in each group) who were subjected to direct vertebral rotation (DVR) and rod derotation (RD), which were not statistically different in terms of age, sex, Risser finding and curvature forms. Compared to the two groups in which DVR and RD were applied after biostatistical analysis, coronal deformity, hemithorax radius and rib hump angle were found to be significantly improved in DVR treated patients compared with the patients who underwent DVR, but sagittal deformity correction and oswestry question scale results were not significant. As a result of this study, DVR is considered to have a better external appearance in terms of coronal deformity and rib hump grade in patients with adolescent idiopathic scoliosis.