Acil servise diyabetik aciller nedeniyle başvuran hastaların retrospektif olarak irdelenmesi
Retrospective evaluation of emergency department patients presenting with diabetic emergencies
- Tez No: 481062
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiperglisemi, ketoasidoz, hipoglisemi, Hyperglycemia, ketoacidosis, hypoglycemia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada acil servise diyabetik aciller nedeniyle başvurmuş yetişkin hastaları geriye dönük değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2015 ve Ocak 2017 tarihleri arasında S.B.Ü Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesi erişkin acil servisine diyabet ve ilişkili komplikasyonlar nedeniyle başvuran bütün hastaların dosyaları incelendi. 18 yaş ve üstü olan diyabetik ketoasidoz, hiperozmolar hiperglisemik durum ve hipoglisemi tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışma yaşları 18 ile 87 arasında değişmekte olan, 123'ü (%46,4) erkek ve 142'si (%53,6) kadın olmak üzere toplam 265 olgu ile yapılmıştır. Hastaların %41,1'inde (n=109) diyabetik ketoasidoz, %19,2'sinde (n=51) hiperozmolar hiperglisemik durum, %39,7'sinda (n=105) hipoglisemi saptandı. Hastaların %36,9'u gözlem sonrası taburcu olurken, %53,7'sinin interne edildiği tespit edildi. Hastaların %56,4'ünde doz atlama veya tedaviye uyumsuzluk gibi hasta kaynaklı nedenlerle komplikasyon geliştiği görüldü. Sonuç: Diyabetes mellitus'un takip ve tedavi açısından zorlukları vardır ve yüksek yatış oranları ekonomik olarak büyük yük oluşturmaktadır ancak acil komplikasyonların görülme sıklığı eğitim ve yakın takip ile azaltılabilir. Ayrıca hekimlerin hasta eğitimine ve tedavideki yeniliklere daha çok önem vermesi gerekir. HbA1C hedefleri kişiye özel olarak belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The main purpose of this study is to retrospectively evaluate emergency room patients presenting with diabetic emergencies. Materials and method: This study was a retrospective evaluation of patients admitted to the emergency department of University of Health Sciences Umraniye Training and Research Hospital between January 2015 and January 2017. All patients 18 years of age and older who were diagnosed with Diabetic Ketoacidosis, Hyperosmolar Hyperglycemic State and Hypoglycemia were considered in the study. Results: 265 patients between age 18 and 87 were included in the study. Of the patients included in the study 123 (46.4%) were male and 142 (53.6%) were female. 41.1% (n=109) of the patients were diagnosed with Diabetic Ketoacidosis, 19.2% (n=51) with Hyperosmolar Hyperglycemic State and 39.7% (n=105) with Hypoglycemia. 36.9% of the patients were discharged after being treated and observed in the ER, while 53.7% of patients were internalized. 56.4% of patients came to the emergency room (ER) due to complications from treatment noncompliance. Conclusion: Although Diabetes Mellitus presents difficulties in both treatment and follow-up, the results of our study lead us to believe that a large percentage of reasons that brought patients to the ER could be preventable. We believe that the number of these diabetic emergencies and complications can be decreased through more thorough education of patients, close follow-up by Physicians, and following new treatment strategies. Finally, HbA1C target levels must be determined on a personal basis.