Otoskleroz cerrahisinde Carhart çentiği varlığının postoperatif işitme üzerine etkisi.
The effect of Carhart's notch on postoperative hearing in otosclerosis surgeon
- Tez No: 481069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHİN ÖĞREDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Otoskleroz, Carhart çentiği, Otosclerosis, stapedotomy, Carhart notch, stapes surgery
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Otoskleroz labirent kemik kapsülünün bazı bölgelerinde yeni kemik oluşumlarıyla seyreden organizmanın başka bir bölgesinde görülmeyen primer bir hastalıktır. Stapes taban fiksasyonu ve koklear kemik resorpsiyonu sonucunda iletim ve sensörinöral işitme kaybına yol açmaktadır. Otosklerozun kesin bir tedavisi olmayıp işitme kaybına yönelik olarak cerrahi müdahale veya işitme cihazı kullanımı önerilmektedir. Çalışmamızda hastaların operasyon öncesi saf ses odyogramlarında Carhart çentiği olup olmamasının operasyon sonrası işitmeye etkilerinin karşılaştırılması ve bunların litaratür ışığında tartışılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde Ocak 2013 ile Haziran 2016 tarihleri arasında iletim tipi işitme kaybı nedeniyle opere edilen ve klinik otoskleroz tanısı alan 40 hasta incelendi. Saf ses odyogramında kemik eşiğinde 2000 Hz frekans eşiğinin 1000 Hz frekans eşiğinden ≥5 dB olması Carhart çentiği varlığı olarak değerlendirildi. Hastalar operasyon öncesi yapılan saf ses odyogramında Carhart çentiği olan (+) ve olmayan (-) olarak iki gruba ayrıldı. Bu iki grubun operasyon öncesi ve sonrası hem hava hem de kemik 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz ve 4000 Hz frekanslardaki işitme eşikleri, bu eşiklerin operasyon öncesi ve sonrası ortalamaları, bu ortalamalar arasındaki farklar ve bu farkların değişimleri karşılaştırıldı. Bulgular: Opere edilen 40 hastanın 29'u kadın (%72,5), 11'i erkekti (%27,5). Hastaların 24'ünde Carhart çentiği yoktu [(-)] (%60), 16'sında Carhart çentiği mevcuttu[(+)] (%40). İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p=0,772). İki grupta da operasyon öncesine göre operasyon sonrası hava yolu ortalamaları tüm frekanslarda anlamlı derecede düşük bulunmuş ancak iki grup arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,935, p=0,36). Aynı şekilde; iki grupta da operasyon öncesine göre operasyon sonrası kemik yolu ortalamaları tüm frekanslarda anlamlı derecede düşük bulunmuş ancak iki grup arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,23 , p=0,077). onuç: Sonuç olarak; Carhart çentiği olan ve olmayan gruplar arasında, operasyon sonrası saf ses odyometrisi ile ölçülen hava ve kemik işitme eşikleri üzerinde iyileşmede anlamlı farklılık saptanmadı. Carhart çentiğinin olup olmaması, operasyon sonrası işitme sonuçlarını etkileyen bir kriter olarak kullanılamaz.
Özet (Çeviri)
Aim: Otosclerosis is a primary disease of bony labyrinth capsule which is characterized with new bone formation. Otosclerosis is resulted with conductive and sensorineural type hearing loss by stapes footplate fixation and cochlear bone resorption. There is no certain treatment for otosclerosis but hearing loss is corrected whether by surgery or hearing aids. In this study we aimed to evaluate postoperative audiologic results, audiologic success rates, comparison of Carhart (+) or Carhart (-) and effect Carhart notch on functional audiologic success rates. Material and Methods: We retrospectively analyzed 40 patients who had clinical otosclerosis and operation in Bağcılar E.A.H Otolaryngology Department in between January 2013 and June 2016 dates. Patients are divided into 2 groups according to have or have not Carhart notch. Preoperative and postoperative püre tone odiogram performed. A pure sound audiogram was assessed as a Carhart notch entity with a frequency threshold of 2000 Hz at the bone threshold of ≥5 dB at a frequency of 1000 Hz. The hearing thresholds at both 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz and 4000 Hz frequencies of both air and bone before and after the operation of these two groups were compared before and after operation, the differences between these averages and the changes of these differences. Results: Twenty-nine of the 40 patients were male (72.5%) and 11 were male (27.5%). There were no Carhart notch in 24 patients [(-)] (60%), 16 had Carhart notch [(+)] (40%). There was no statistically significant difference between the two groups (p = 0.772). In both groups, airway averages after operation were found to be significantly lower at all frequencies compared to preoperatively, but no significant difference was observed between the two groups (p = 0,935, p = 0,36). Same way; In both groups, postoperative bone marrow averages were found to be significantly lower at all frequencies compared to preoperatively, but no significant difference was observed between the two groups (p = 0,23, p = 0,077). Conclusion: As a result; There was no significant difference in healing of air and bone hearing thresholds measured with post-operative pure audio audiometry between groups with and without Carhart notch. The presence or absence of a Carhart notch can not be used as a criterion affecting postoperative hearing outcomes.