The effects of viewing pre-selected video clips on low-level Turkish EFL learners' use of speech acts
Önceden belirlenmiş video klipleri izlemenin düşük seviyeli sınıflarda İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin söz edimlerini kullanımına etkileri
- Tez No: 481234
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ORTAÇTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Söz edimleri, düşük seviyeli İngilizce yabancı dil sınıfları, video klipler, pragmatik yetkinlik, Speech acts, low-level EFL learners, video clips, pragmatic competence
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma video kliplerin düşük seviyeli sınıflarda İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin söz edimleri kullanımında pragmatik yetkinlik kazanması üzerine etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Söylem tamamlama aktivitesi formatında hazırlanan ön sınav Türkiye'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Temel İngilizce Bölümü'nde bulunan üç düşük seviyeli sınıfta uygulandı. Bu testin incelemesi sonrasında öğretimde üzerinde durulacak söz edimleri belirlendi. Öğretim derslerinde öğrenciler video klipleri izleyip karakterlerin birbirleriyle ilişki hakkında konuştular. Daha sonra öğrencilerin belirli söz edimlerini kullanarak edimsel yetilerinin gelişmesi için diğer uygun olan kullanımlar üzerinde duruldu. Bu öğretim dersleri sonrasında başka bir yazılı söylem tamamlama testi son test olarak verildi. Katılımcıların son testte söz edimlerini daha uygun bir şekilde kullandılar. Dört hafta sonra katılımcıların ne kadar hatırladığını belirlemek için bir ertelenmiş-son test uygulandı. Katılımcılar bu testte de çoğunlukla uygun cevaplar yazarak düşük seviyeli sınıflarda söz edimleri öğretilirken video kullanımının etkinliğini göstermiştir. Bu sınıfların öğretmenleriyle yapılan görüşmeler söz edimlerinin sınıfta öğretiminin önemini göstermiştir. Algı anketlerinden elde edilen bulgular video klipler kullanılarak kavramsallaştırılmış girdi sunmanın sağlamanın önemini vurgulamıştır. Ayrıca video klip kullanımı öğrencilerin motivasyonunun artmasını ve öğretim dersleri boyunca daha uzun süre dikkatlerini korumalarını sağlamıştır. İndeks kartlarının incelenmesi sınıf dışında video izlemenin söz edimlerini öğrenmede bir nebze ekili olduğunu gösterdi. Sınıf dışında çok fazla video klip izlemeyen katılımcılar öğretim derslerinin sonucu olarak iyi bir performans sergilediler.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of video clips on low-level Turkish EFL learners' pragmatic competence in using speech acts. The pre-test in a DCT format was administered in low-intermediate level classes at the Department of Basic English (DBE) at Middle East Technical University (METU) in Turkey. After the analysis of it, the speech acts in which the participants had difficulty in using were determined to be explicitly taught. The treatment sessions included the tasks during which the participants watched the video clips and discussed the relationship between the characters. Then, some other appropriate structures were covered to improve the participants' pragmatic competence in speech acts. The analysis of the DCT items in the mid-test revealed that participants formed more appropriate responses in the post-test. Four weeks later, a post-test which included DCT items was administered. The participants were able to write mostly appropriate responses in the post-test, which also revealed the effectiveness of the integration of the video clips while teaching English speech act to low level Turkish EFL learners. The semi-structured interviews with the teachers also indicated the importance of instruction while teaching speech acts. The findings related to the perception questionnaire revealed the importance of providing input via the use of video clips which offer conceptualized input and facilitate learning by having students get more motivated and pay attention during treatment sessions for a longer period. The analysis of the index cards showed that watching videos outside the class can contribute to learning speech acts to some extent because the participants who did not watch videos a lot outside the class performed well because of the treatment sessions.