The role of perceived teacher affective support and relatedness to peers in achievement emotions of middle school students in EFL classrooms
Algılanan öğretmen duyuşsal desteğinin ve akran ilişkisinin ortaokul öğrencilerinin ingilizce derslerindeki başarı duyguları üzerindeki rolü
- Tez No: 481675
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM ÇAPA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak İngilizce Başarı Duyguları, Öğretmen Duyuşsal Desteği, Akran İlişkisi, Cinsiyet, Sınıf Seviyesi, EFL Achievement Emotions, Teacher Affective Support, Relatedness to Peers, Gender, Grade Level
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı, algılanan öğretmen duyuşsal desteğinin ve akran ilişkisinin ortaokul öğrencilerinin İngilizce derslerinde deneyimledikleri başarı duyguları üzerindeki rolünü araştırmaktır. Bunun yanı sıra, araştırmaya bireysel değişkenler (cinsiyet ve sınıf seviyesi) dâhil edilmiştir ve böylelikle bu değişkenler ve başarı duyguları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya Ankara'nın iki ilçesinden 810 5. 6. ve 7. sınıf öğrencisi katılmış ve veri toplama araçları olarak İngilizce Başarı Duyguları ölçeği, Öğretmen Yapıcı Duygusal Destek ölçeği ve araştırmacı tarafından Türkçe'ye uyarlanan akran ilişkisi ölçeği uygulanmıştır. İngilizce Başarı Duyguları Ölçeği Doğrulayıcı Faktör Analizi, Cronbach alfa değerleri .82 ile .89 arasında değişen yedi duygu boyutlu faktör yapısı ortaya çıkarmıştır. Tek faktörlük yapısı olan dört maddelik Akran ilişkisi ölçeği .74 kabul edilebilir güvenirlik katsayısı gösterirken, Öğretmen Yapıcı Duygusal Destek ölçeği .95 yüksek güvenirlik katsayısı ile tek faktörlük yapı sonucunu vermiştir. Çok Değişkenli Varyans Analizine göre, başarı duygularında istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir cinsiyet farkı bulunmamıştır. Diğer taraftan, gurur, kaygı ve ümitsizlik duyguları dışında, başarı duygularında sınıf seviyesine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Kanonik korelasyon sonuçları, algılanan öğretmen duyuşsal desteği ve akran ilişkisinin pozitif duyguların (haz ve gurur) pozitif yordayıcıları, negatif duyguların (öfke, kaygı, umutsuzluk, bıkkınlık ve utanç) ise negatif yordayıcıları olduğunu göstermiştir. Aynı örüntü çalışmadaki her bir sınıf seviyesi için de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the role of perceived teacher affective support and sense of relatedness in middle school students' achievement emotions experienced in EFL classes. The study also included individual variables (gender and grade level) to examine the relationship between these variables and English achievement emotions. There were 810 5th, 6th, and 7th grade students who participated from two districts in Ankara and were administered Achievement Emotions Questionnaire- English (AEQ-E), Perceived Teacher Affective Support (PTAS) Scale, and Relatedness to Peers Scale as data collection instruments. Among the scales, Relatedness to Peers Scale was adapted to the Turkish language by the researcher in the present study. Confirmatory Factor Analysis of the AEQ-E revealed the factor structure with seven emotion dimensions whose Cronbach alpha coefficients ranged from .82 to .89. PTAS scale yielded one-factor structure with high reliability coefficient of .95; whereas Relatedness to Peers scale with four items and one-factor structure showed an acceptable Cronbach alpha coefficient of .74. Multivariate Analysis of Variance results demonstrated that there were not any significant gender differences in English achievement emotions. On the other hand, significant grade level differences were found in English achievement emotions, except pride, anxiety, and hopelessness. Canonical correlation results revealed that both perceived teacher affective support and relatedness to peers were positive predictors of positive emotions (enjoyment and pride) and negative predictors of negative emotions (anger, anxiety, hopelessness, boredom, and shame). Same pattern of relationship was also observed for each grade level in the study.