Otantik liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi: Kars ili kamu kurumlarında bir araştırma
The effect of authentic leadership on organizational citizenship behavior: An investigation in the public institutions in Kars
- Tez No: 483362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUKADDES YEŞİLKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, otantik liderlik, otantik liderlik algısı, örgütsel vatandaşlık davranışı, örgütsel davranış, Leadership, Authentic leadership, perception of authentic leadership, organizational citizenship behavior, organizational behavior
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışanların otantik liderlik algılarının, sergiledikleri örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilişkisini incelemektir. Bu amaçla 400 kamu çalışanı üzerinde yürütülen bir araştırma yapılmıştır. Örneklemden elde edilen veriler istatistiksel programlar yardımıyla incelenmiş ve yorumlanmıştır. Analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre; araştırmaya katılan bireylerin, çalıştıkları örgütlerdeki otantik liderlik algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasında olumlu yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu; otantik liderlik algısının, bireylerin örgütsel vatandaşlık davranışını etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between employees' perceptions on authentic leadership and organizational citizenship behavior. In this context, it was carried out a research on 400 public employees. The data from this study were analyzed via an appropriate statistical program and evaluated. Based on the findings from the analyses, there were positively and meaningful relationship between the participants' perceptions on authentic leadership and organizational citizenship behavior; it was determined that perceptions on authentic leadership have affected the organizational citizenship behavior.