Farklı yöntemlerle üretilmiş dokusuz yüzeylerin akustik özelliklerine etki eden faktörlerin araştırılması
Investigation of the factors effecting acoustic properties of nonwoven fabrics produced with different methods
- Tez No: 483529
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BABAARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokusuz Yüzeyler, Sonsuz Elyaf SermeYöntemi, Bikomponent Lifler, Ses Absorbsiyonu, Geçirgenlik Özelliği, Nonwovens, Spunbond, Meltblown, Bicomponent Fibers, Sound Absorption, Permeability
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu tez çalışması ile ses yalıtımında kullanılmak üzere, özellikle otomotiv sektörü için, ticari tekstil ürünlerine alternatif olarak birim ağırlığının düşük olması, performans ve üretim aşamalarının kısa olması avantajlarıyla ideal ses absorbe edici özellikte, SMS tipi katmanlı dokusuz yüzey malzemenin niteliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla; polyester ve polipropilen hammaddeden üretilmiş, homokomponent ve bikomponent yapıdaki yuvarlak ve trilobal lif kesitlerinde, düz veya noktalı kalenderleme uygulanmış, 7 farklı kumaş gramajına sahip toplamda 49 adet katmanlı dokusuz yüzey numunesi elde edilmiştir. Bu numunelerin, ses yalıtım performansını değerlendirmek üzere hava geçirgenliği, ses absorbsiyonu ve gözenek boyutu ölçümlerinin yanında patlama mukavemeti, kopma mukavemeti gibi mekanik performans özellikleri de incelenmiştir. Design Expert 9 paket programı kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda bikomponent yapılı liflerin filament serme yöntemine göre üretilen dokusuz yüzeylerde ses absorbsiyonunu iyileştirdiği, bu durumun yüzeylerin hava geçirgenliği ve gözenek yapısı ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Yüksek frekanslar için artan gramajlarda azalan gözenek boyutu ve hava akımına karşı direncin artmasıyla birlikte akustik özelliklerin geliştiği saptanmıştır. Bu durumu lif kesit şekli ve lif yapısının bikomponent veya homokomponent oluşunun etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, it is aimed to investigate the properties of SMS type multilayer nonwovens for sound insulation as an alternative product to commercially used materials with the production and short production line advantages. For this purpose; flat and point calendered, in round and trilobal fiber cross-sectional shapes of homocomponent and bicomponent structures produced from polyester and polypropylene fibers, totally 49 multilayer nonwoven samples with 7 different fabric weights were obtained. In order to evaluate the sound insulation performance of these samples, mechanical performance characteristics such as air permeability, sound absorption coefficient and pore size measurements as well as bursting strength resistance and breaking strength were determined with standart test procedures. All test results obtained from the tests were analyzed statistically by using Design Expert 9 package program. As the result, the sound absorption properties were improved by bicomponent fibers in spunmelt nonwovens, and it had a high correlation with air permeabilty and pore sizes. For high frequency ranges, sound absorbing performance of nonwovens became better with the increase of fabric weight per unit area, decrease of air flow resistance and pore sizes. It was effected by the fiber cross-sectional shape and the fiber type of homocomponent or bicomponent type.