Örgütsel bağlılık ve üretkenlik karşıtı davranış ilişkisine yönelik akademisyenler üzerine bir inceleme
Analysis of the relationship between organizational commitment and counter productive work behaviour on academicians
  1. Tez No: 485744
  2. Yazar: CANAN BAYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA MISIRDALI YANGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Personel, Dumlupınar Üniversitesi, Örgütsel Bağlılık, Üretkenlik Karşıtı Davranış, Academic Staff, Counterproductive Work Behaviour, Dumlupınar Unıversity, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada; örgütlerin son zamanlarda sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri olan üretkenlik karşıtı davranışların örgütsel bağlılık ile olan ilişkisinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Örgütsel bağlılık boyutlarından duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılığın, üretkenlik karşıtı davranış boyutlarından; kötüye kullanma, üretimden sapma, sabotaj, hırsızlık ve geri çekilme boyutları ile olan ilişkisi tek tek incelenmiştir. Ayrıca, katılımcıların demografik özelliklerinin, örgütsel bağlılık düzeyi ile üretkenlik karşıtı davranış sergileme sıklıkları bakımından farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Çalışma, Dumlupınar Üniversitesinde görev yapan 219 akademik personelin katılımıyla gerçekleşmiştir. Çalışmada değişkenler arası ilişkileri tespit etmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik özelliklerinin örgütsel bağlılık ve alt boyutları ile üretkenlik karşıtı davranış ve alt boyutlarına ilişkin farklılık oluşturup oluşturmadığını tespit etmek için Kruskall-wallis H ve Mann-Whitney U testleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, duygusal bağlılık ve normatif bağlılık boyutlarının, geri çekilme ve kötüye kullanma boyutları ile aralarında istatistiksel anlamda negatif yönlü ve anlamlı ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca devam bağlılığı boyutunun; geri çekilme, kötüye kullanma ve hırsızlık boyutları ile arasında istatistiksel anlamda negatif yönlü ve anlamlı bir ilişkinin bulunduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between counterproductive work behaviour and organizational commitment which is one of the problems that organizations frequently face with in recent years. The relationship between affective commitment, normative commitment and continnuance commitment from organizational commitment dimensions and abuse, production deviance, sabotage, theft and withdrawal from counterproductive work behaviour are examined one by one. Whether the demographic characteristics of the participants shows or not with the level of organizational commitment and counterproductive work behaviour in terms of frequency presentation is examined. The study has been conducted with the participation of 219 academic staff working at Dumlupınar University. In the study, a correlation analysis is performed to determine the relationship between the variables. Furthermore, Kruskall-Wallis H and Mann-Whitney U tests are conducted to determine their association with demographic variables. As a result of the analyses this study detects that affective commitment and normative commitment dimensions have negative direction and significant relationship with the withdrawal and abuse dimensions. Additionally, the negative direction and significant relationships are found between continuance commitment and withdrawal, abuse, theft dimension.