Öğrenme galerisi öğretim tekniğinin matematik başarısına ve tutuma etkisi
The effect of learning gallery teachingtechni̇ques maths lesson success andattitude
  1. Tez No: 486113
  2. Yazar: SERCAN BAYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Matematik Dersi, Öğrenme Galerisi, Akademik Başarı, Matematik Dersine Yönelik Tutum, Aktive Learning, Math Class, Learning Gallery, Academic Achievement, Attitude Towards Class
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı; öğrenme galerisi öğretim tekniğinin ilköğretim 7. Sınıf öğrencilerinin matematik dersi akademik başarısına ve matematik dersine yönelik tutumuna etkisini incelemektir. Araştırmada yarı deneysel desen modellerinden ön test- son test eşitlenmemiş kontrol gruplu model kullanılmıştır. Bu çalışma, İstanbul ilinde yer alan İnanç Türkeş Ortaokulunda gerçekleştirilmiş, 7/F ve 7/A sınıfları deney, 7/H ve 7/L sınıfları kontrol grubu olacak şekilde rastgele olarak belirlenmiştir. Araştırmada veriler başarı testi ve Matematik dersi tutum ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Uygulamada 98 öğrenci tutum testine, 98 öğrenci başarı testine katılmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımlı örneklem t testi, bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. Ayrıca öğrenme galerisi öğretim tekniğini değerlendirmeye yönelik öğrenci görüşlerine yer verilmiştir. Öğrenci görüşlerini almak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın görüşme verilerini analiz etmek için betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre öğrenme galerisi tekniğinin uygulandığı deney grubuyla öğretim sürecine müdahale edilmeyen kontrol grubu arasında başarı açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark saptanmıştır. Ancak tutum açısından iki grup arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Nitel verilerin analiz sonuçlarına göre deney grubu öğrencilerinin genel olarak öğrenme galerisi öğretim tekniğini olumlu olarak değerlendirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine learning gallery teaching techniques on grade 7 students' maths lesson success and their attitude. In the research, pretest-posttest nonequivalent control group from semi experimantel desing model. This research was conducted in İnanç Türkeş Secondary School in İstanbul. Sample groups are chosen randomly as 7/F and 7/A experimental group as 7/H and 7/L controlled group. Data in research was obtained using achievement test and math attitude scale. In application, 98 students particapeted in achievement test and 98 students took part in attitude test. For analyzing quantitative data, dependent sampling t test and independent sampling t test is used. In addition to this students view on learning learning gallery teaching techniques were added. Semi-structured interview form is used to take students view. In order to analyze interview data of research, descriptive analysis and content analysis were conducted. Accordind to data which was taken in study's result, there was meang difference for achievement aspect between controlled group which was not intervened teaching process and expremantial pat group that learning gallery and teaching techniques were used. However there was no noticeable difference between grups according to attitude tests. According to analysis's result of qualitative data, it is concluded that experimental group's students is generally apprciated learning gallery teaching technique positively.