6. sınıf matematik dersi ondalık sayılar konusunun aktif öğrenme teknikleri ile öğretiminin öğrenci başarısına ve kalıcılığa etkisi
The effect of the teaching of the subject of decimal numbers in 6th grade maths lesson with active learning style to the student success and the retention
  1. Tez No: 553287
  2. Yazar: FATMA KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BERNA BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ondalık Sayılar, Aktif Öğretim, Geleneksel Öğretim, Öğrenci Başarısı, Kalıcılık, Decimal Numbers, Active Teaching, Traditional Teaching, Student Success, Retention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma 2016-2017 Eğitim-öğretim yılı Sivas ili Şarkışla ilçesi Doç. Dr. Abdüllatif Şener Ortaokulu 6. Sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Araştırma, 6. sınıf ondalık sayılar konusunun öğretiminde aktif öğretim yöntemlerinin öğrenci başarısına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisini ölçmek için yapılmıştır. Tezde; matematiğin tanımı, dayandığı temeller, gelişimi, eğitimi ve öğretimi, aktif öğretim yöntemleri ve geleneksel yöntemler arasındaki fark üzerinde durulmuştur. 6. sınıf ondalık sayılar konusu bazı sınıflarda geleneksel yöntem, bazı sınıflarda da aktif öğretim yöntemleri ile yürütülmüş ve öğrencilerin başarıları arasındaki farklar karşılaştırılmıştır. Aktif öğretim yöntemlerinden yapboz, kart eşleştirme, kart gösterme, akran öğretimi, soru turu, öğrenme galerisi, tombala gibi etkinlikler öğretmen tarafından hazırlanarak konunun öğretiminde kullanılmıştır. Çalışmada deney ve kontrol grubu oluşturulmuştur. Gruplar belirlenirken not ortalamaları birbirlerine yakın olacak şekilde rastgele bir seçimle 6-A ve 6-C sınıfları deney, 6-B ve 6-D sınıfları kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışma 3 haftalık süreyi yani 15 ders saatini kapsamaktadır. Çalışmaya başlamadan önce başarı testi ön test olarak, çalışma bitiminde de başarı testi son test olarak uygulanmıştır. Son test uygulamasından 4 hafta sonra da öğrenmenin kalıcılığını ölçmek için başarı testi tekrar uygulanmıştır. Araştırma SPSS-11 programında nicel araştırma tekniklerinden bağımlı ve bağımsız ttesti ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarının deney grubu lehine olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is applied to the 6th grade students in 2016-2017 school year at Doç. Dr. Abdüllatif Şener Secondary School in Sivas Province Şarkışla. Research is conducted in order to measure the effects of the active learning styles in teaching the 6th Grade subject of decimal numbers to the student success and retention of learning. In the thesis, the definition, pillars, development, educating and teaching of maths and differences between active and traditional teaching methods are elaborated. The 6th Grade subject of decimal numbers is taught with traditional methods in some classes and with active teaching styles in some other classes. The active teaching methods such as card matching, puzzle, card showing, peer teaching, learning gallery, bingo are prepared and used by teachers in teaching of the subject. In the study, control and experimental groups are created. 6-A and 6-C classes are determined as experimental groups and 6-B and 6-D classes are determined as control groups with a random selection in such a way that the grade point averages are approximate. The study comprises a 3-week duration including 15 hours of lesson. Before starting the study, a success test is conducted as preliminary test and at the end of the study a success test is conducted as a final test. 4 weeks after the final test, a success test is applied again in order to measure the retention of the learning. The research is evaluated with using the dependent and independent t-tests from quantitative research techniques in SPSS-11. According to the evaluation, the results are supporting the experimental group.