حماية حقوق المؤلف والحقوق المجاورة لها (دراسة مقارنة بين الشريعة الإسلامية وقانون إقليم كورستان- العراق)
Himâyetu hukûki'l-müellif ve'l-hukûki'l-mücâvireti lehâ
- Tez No: 486307
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Koruma, Yazar, Mucit, Şeriat, Pozitif hukuk, Kanun, Protection, Writer, Inventor, Sharia, Positive Law, Law
- Yıl: 2018
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
'Himâyetu hukûki'l-müellif ve'l-hukûki'l-mücâviretilehâ'başlığını taşıyan bu tezde yazarın telif hakkının korunma altına alınması konusu, İslam hukuku ile modern hukuk açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, yazarınedebiyat, sanat veya bilimsel alanlarda ortaya koyduğu eserlerden doğan hakların güvence altında oluşuna, bunun modern ve islam hukuku açısından da sabit bir hak olduğuna ve yazarın bu eserlerinin maddî ve manevî gelirlerinden sürekli olarak yararlanma yetkisine sahip olduğuna dair alana yöneliktir. Yazar, sahip olduğu beceri ve algılama yeteneğiyle üreten, buluşlar yapan, topluma hizmet eden, buluşlarıyla toplumu bulunduğu konumdan farklı bir konuma çıkararak hayatın farklı alanlarında ona katkı sunan ve istikbalini aydınlatandır. Kanunlar ile şu anki ve gelecek nesillerin yararı ve geleceği için ürettiği değerlerin korunması hedeflenir.Bu yüzden deyazarın ve ortaya çıkardığı eserlerin korunmasını kanunlar tekellüf eder. İslam hukuku,yazarın haklarının korunmasının gerekliliği konusunda modern hukukla aynı görüştedir. Ancak islam hukuku yazarın meşru haklarının korunması hususunda ilk ve ana kaynaktır.
Özet (Çeviri)
In our thesis titled“Protection of copyright and related rights”, it is aimed to examine comparatively Islamic law and modern law. The study is directed to the field of securing the rights arising from the works of art, or of the artistic or scientific fields, that it is a fixed right in modern and Islamic law, and that the author has the power to continuously utilize the material and spiritual incomes of these works. The inventor develops in different areas of life and enlightens its future by producing with inventive skills and perception ability, making inventions, collecting services, making a different position from the society where it is based on inventions. Laws protect the values that present and future generations make for the good and the future. And because of this, the inventors are charged with the protection of the inventors and the works they reveal. Islamic law is the same opinion about the necessity of miracle rights with positive modern laws. Perhaps the miracle is the first and main source of the protection of its legitimate rights.