Yöneticilerin liderlik stilleri ile iş yerinde yaşanan psikolojik yıldırma arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between managers' leadership styles and psychological injury at work
  1. Tez No: 486328
  2. Yazar: YELİZ PASTIRMACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORHAN ARUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otokratik liderlik, Babacan liderlik, Otantik liderlik, yıldırma, okul yöneticisi, öğretmen, Autocratic leadership, Parent leadership, Authentic leadership, Intimidation, School manager, Teacher
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araĢtırmanın amacı, Tekirdağ ilindeki özel okullarda görev yapan öğretmenlerin algılarına göre, okul yöneticilerinin liderlik tarzları ile öğretmenlerin yaĢadıkları yıldırma davranıĢları arasındaki iliĢkiyi incelemektir. AraĢtırmanın evrenini Tekirdağ Ġlindeki özel okullarda görev yapan öğretmenler oluĢturmaktadır. MEB‟den alınan bilgilere göre Tekirdağ ilindeki özel okullarda görev yapan öğretmen sayısının 450 olduğu bilinmektedir. AraĢtırmada 218 öğretmen ile hesaplamaya göre evreni temsil eden 208 öğretmenden daha fazla örnekleme ulaĢılmıĢtır. AraĢtırmada veri toplama aracı olarak öğretmenlerin tanımlayıcı özelliklerini belirlemeye yönelik 10 sorudan oluĢan bir anket formu ile liderlik ölçeği ve psikolojik yıldırma davranıĢlarını (Mobbing) belirlemeye yönelik ölçek kullanılmıĢtır. AraĢtırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiĢtir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıĢtır. Hipotez testlerinin uygulanmasında normal dağılım varsayımları dikkate alınmıĢtır. Veri analizi öncesinde parametrik test yöntemlerine uygunluğu sınama amacıyla normallik sınaması yapılmıĢtır. AraĢtırma değiĢkenlerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıĢtır. AraĢtırmanın sonuçlarına göre, psikolojik yıldırma ve otantik liderlik arasında orta ve negatif yönde anlamlı iliĢki bulunmaktadır. Buna göre öğretmenlerin otantik liderlik düzeyi algısı ile psikolojik yıldırma düzeyi algısı arasında negatif yönlü bir iliĢki vardır. Psikolojik yıldırma düzeyi ile otokratik liderlik arasında ise orta ve pozitif yönde anlamlı iliĢki bulunmakta olup, öğretmenlerin algıladığı otokratik liderlik düzeyinin psikolojik yıldırma düzeyini arttırdığı görülmektedir. Öğretmenlerin algıladığı babacan liderlik düzeyinin ise psikolojik yıldırma düzeyini etkilemediği görülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between the leadership styles of the school administrators and the intimidation behaviors teachers experience according to the perceptions of the teachers working in Private Schools in Tekirdağ Province. Research is in the screening model. The universe of the research is composed of teachers who work in Private Schools in Tekirdağ Province. According to the information received from MoNE, it is known that the number of teachers working in private schools in Tekirdağ province is 450. According to the calculations with the 218 teachers in the survey, more samples were represented to represent the universe. A questionnaire consisting of 10 questions was used to determine the descriptive characteristics of the teachers as a data collection tool in the research and a scale was used to determine the leadership scale and psychological mobbing behaviors.The data obtained in the study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program. Number, percentage, means, standard deviations were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. The assumptions of normal distribution have been taken into account in the application of hypothesis tests. Before the data analysis, the normality test was carried out to check the suitability of the parametric test methods. The Kolmogorov-Smirnov test was used to determine whether the research variables were normally distributed. According to the results of the research, according to the results of the research, there is a meaningful relationship between psychological intimidation and authentic leadership in the middle and negative direction. The authentic leadership level perceived by the teachers reduces the psychological intimidation level. Psychological intimidation and autocratic leadership have a meaningful relationship in the middle and positive direction. seems to increase the level of psychological intimidation. The level of parental leadership perceived by the teachers did not affect the level of psychological intimidation.