İşin nicel talepleri ile tükenmişlik ilişkisinde iş ve aile çatışmasını yönetme öz-yeterliğinin aracılık etkisi
Mediator effect of self-efficacy for managing work-family conflict in the relationship between quantitative job demands and burnout
  1. Tez No: 486476
  2. Yazar: RAHİLE GÜRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Talepleri, Nicel İş Talepleri, İş ve Aile Çatışması, İş ve Aile Çatışmasını Yönetme Öz-Yeterliği, Öz-Yeterlik, Tükenmişlik, Job Demands, Quantitative Job Demands, Work and Family Conflict, Self-Efficacy for Managing Work-Family Conflict, Self-Efficacy, Burnout
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giderek ağırlaşan çalışma koşullarında çalışanlar kısıtlı zamanda yerine getirilmesi gereken birçok iş ve görev ile karşı karşıya kalmaktadır. Kısa zaman içinde yerine getirilmesi gereken iş çokluğu ve aile talepleri bireyin yaşamında zaman açısından çatışmalara neden olmaktadır. Bu araştırmanın amacı, işin nicel talepleri olan iş yükü ve zaman baskısının tükenmişlikle ilişkisinde iş ve aile çatışmasını yönetme öz-yeterliğinin aracılık etkisini incelemektir. Bu amaçla, termik santralde mavi yaka (işçi, usta, usta yardımcısı, ustabaşı, teknisyen, başteknisyen) ve beyaz yakalı (büro elemanı, mühendis, şef, müdür, uzman, yönetici) toplam 409 çalışana işin nicel talepleri, iş ve aile çatışması öz-yeterliği aracılığı ile tükenmişlik düzeylerini ölçmek için anket uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda iş yükü ve zaman baskısı nicel taleplerinin bireyin iş-aile çatışması öz-yeterliğini düşürerek tükenmişliği arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the increasingly aggravated working conditions, workers/individuals face with excessive amount of work that needs to be done within a limited timeframe. The workload and family demands that must be fulfilled in a short time cause conflict in terms of time in individual's life. The aim of this research is to examine the mediating effect of self-efficacy in managing work and family conflict on the relationship between quantitative demands and burnout. For this purpose, a survey was administered to a total of 409 employees, blue collar employees (worker, master, assistant, master, technician, chief technician) and white collar employees (office staff, engineer, supervisor, expert, manager) to measure the level burnout mediated by self-efficacy on managing family conflict on employees' quantitative demands. As a result of the study, the workload and time pressure as quantitative demands were found to have an impact on burnout with the partial mediation of self-efficacy for managing work-family conflict.