Midüretral sling operasyonları öncesinde ürodinamik çalışma yapılmasının postoperatif hasta memnuniyeti üzerine etkisi
Effects of urodynamic study on postoperative patient satisfaction before mi̇duretral sling operations
- Tez No: 486989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN SEYFİ AKSAKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ürodinamik çalışma, midüretral sling, stres inkontinans
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Midüretral sling operasyonu öncesi ürodinamik çalışma yapılan kadınlarla yapılmayan kadınların postoperatif dönemdeki memnuniyetlerinin karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2008-2016 yılları arasında hastanemizde midüretral sling operasyonu geçiren 264 hastanın incelendiği retrospektif bir vaka kontrol çalışmasıdır. Hastalarımızdan 137'sine operasyon öncesi ürodinamik çalışma yapılmış olup 'hasta' grubu olarak belirlendi ve kalan 127'si de sadece ofis değerlendirilmesiyle değerlendirilmiş olup 'kontrol' grubu olarak belirlendi. Hastalarımız postoperatif uzun dönem sonuçların incelenmesi açısından, ameliyat öncesine göre kendi durumlarına uyan 'çok daha iyi', 'daha iyi', 'aynı', 'daha kötü' ve 'çok daha kötü' seçeneklerinden birini seçmeleri istenmiştir. Hastaların demografik, medikal ve cerrahi özgeçmişleri, preoperatif tanıları, uygulanan operasyonlar hastane kayıtlarından toplandı. Postoperatif değerlendirilmeleri telefon görüşmeleri ile, yapılan çalışma hakkında bilgilendirildikten ve sözel onamları alındıktan sonra yapıldı. Kategorik değişkenlerin değerlendirmesinde Pearson Ki-Kare Testi ve Fisher'in Kesin Testi uygulandı. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu görsel (histogram ve olasılık grafikleri) ve analitik yöntemler (Kolmogorov-Smirnov/Shapiro-Wilk Testi) kullanılarak incelendi. Bulgular: Araştırma kapsamında toplam 264 kadın hasta incelendi. Bunların 137'sine (%51.9) midüretralsling operasyonu öncesi ürodinamik çalışma yapıldı ve“hasta”grubu olarak adlandırıldı. Geriye kalan 127'sine (%48.1) operasyon öncesi ürodinamik çalışma yapılmadı ve“kontrol”grubu olarak adlandırıldı. Postoperatif memnuniyetlerini sorduğumuz hastaların, hasta grubundan %79.6'sı durumunu 'daha iyi' olarak tanımlarken %76.4'ü 'daha kötü' olarak tanımladı ki bu da ürodinamik çalışma yapılan grupla yapılmayan grup arasında postoperatif olarak anlamlı bir fark bulunmadığını bize gösterdi (p>0.05). Sonuç: Midüretral sling operasyonları öncesi komplike olmayan, pür stres inkontinanslı kadınlarda ürodinamik çalışma yapılmasının postoperatif uzun dönem hasta memnuniyeti üzerine belirgin bir etkisi yoktur. Komplike olmayan stres inkontinanslı kadınlarda doğru ve yeterli yapılan temel ofis değerlendirmesi, ürodinamik çalışma olmadan da yeterli ve güvenlidir. Pahalı, invaziv, iş yükünü artıran ve hastayı sıkıntıya sokan ürodinami işleminin her hastaya yapılması gerekli değildir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study aimed to compare of postoperative satisfaction of women who did not and did have urodynamic study Materials and Methods: This is a retrospective case-control study of 264 patients who underwent midurethral sling operation in our hospital between 2008 and 2016. Of the patients, 137 had urodynamic studies before the operation and were identified as the 'patient' group and the remaining 127 were evaluated only by the office evaluation and the 'control' group was determined. Our patients were asked to choose between 'much better', 'better', 'same', 'worse' and 'much worse' options to assess their long-term postoperative results. The demographic, medical and surgical history of the patients, preoperative diagnoses, and operations performed were collected from hospital records. Postoperative assessments were made after telephone interviews, informed about the study, and verbal approvals. Pearson Chi-square test and Fisher's exact test were used to evaluate categorical variables. The normal distribution of variables was examined visually (histogram and probability plots) and analytical methods (Kolmogorov-Smirnov / Shapiro-Wilk Test). Results: A total of 264 female patients were studied. Of these, 137 (51.9%) had a urodynamic study before the midurethral sling operation and were referred to as the“patient”group. Of the remaining 127 patients (48.1%), no preoperative urodynamic study was performed and the group was referred to as the“control”group. 79.6% of the patients who were asked about postoperative satisfaction stated that the condition was 'better' and 76.4% were 'better', indicating that there was no significant difference between the group with urodynamic study and the group without urodynamic study (p> 0.05 ). Conclusion: Urodynamic studies before midurethral sling operation,has no evident benefit on postoperative long term patient satisfaction with women who have pure, uncomplicated stress incontinence. Patient history and adequate basic office evaluation is often enough and safe without urodynamic study in such patient group. It is not necessary to perform urodynamic study for every patient which is expensive, invasive and may be embarrassing.