Hemodiyaliz tedavisi gören ve açık kalp cerrahisi geçiren kronik böbrek yetmezlikli hastaların kısa ve orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the of the early and mid-term results of an open heart surgery on renal failure pati̇ents under hemodialysis treatment
  1. Tez No: 487018
  2. Yazar: GÜLTEKİN COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLEND KETENCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, açık kalp cerrahisi, hemodiyaliz, Chronic renal failure, open heart surgery, hemodialysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, hemodiyaliz tedavisi bağımlı kronik böbrek yetmezlikli hastalarda açık kalp cerrahisi sonrası kısa ve orta dönem sonuçların incelenmesi olarak belirlendi. Materyal ve Metod: Dr. Siyami Ersek Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 Ocak 2010 ve 30 Haziran 2017 tarihleri arasında hemodiyaliz tedavisi bağımlı kronik böbrek yetmezliği tanısına sahip olan ve açık kalp cerrahisi geçiren 72 vaka retrospektif olarak incelendi. Hastane veri tabanı kullanılarak preoperatif, intraoperatif ve postoperatif verileri elde edildi. Bu veriler hastane içi mortalite ve toplam mortalite oranı açısından değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızdaki hastaların %18,1'i kadın, %81,9'u erkektir. Hastaların yaş ortalamasının 58,2±11,7 olduğu bulundu. Hastane içi mortalite oranı %45,8 ve toplam mortalite oranı %72,2 değerlendirildi. Hastane içi mortaliteye etkisi olan faktörlerin yaş, operasyon tipi, kros ve toplam kardiyopulmoner bypass süresi, toplam mortaliteye etkisi olan faktörlerin yaş ve kanama revizyonu varlığı olduğu tespit edildi. Sonuç: Açık kalp cerrahisinin, hemodiyaliz tedavisi gören kronik böbrek yetmezlikli hastalarda yüksek mortalite ve morbidite oranlarına sahip olmasına rağmen uygun hastalarda sağkalım üzerinde olumlu etkisi olan bir tedavi seçeneği olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the short and medium term results after an open heart surgery of the hemodialysis-dependent patients with chronic renal failure. Material and Methots: 72 cases having the hemodialysis-dependent chronic renal failure and the open heart surgery between January 1, 2010 and June 30, 2017 were studied retrospectively at Dr. Siyami Ersek Education and Research Hospital. Preoperative, intraoperative and postoperative data were obtained by using the hospital database. These data were evaluated in terms of in-hospital mortality and overall mortality rate. Results: Of the patients in our study, 18.1% are female and 81.9% are male. The avarage age of the patients was found to be 58.2 ± 11.7. The in-hospital mortality rate was 45.8% and the overall mortality rate was 72.2%. It was determined that the factors affecting inhospital mortality were age, type of operation, cross and total cardiopulmonary bypass time, while the factors affecting total mortality were age and bleeding revision. Conclusion: Although the open heart surgery has high mortality and morbidity rates among hemodialysis-dependent chronic renal failure patients, it is considered to be a treatment option with favorable effect on survival of appropriate patients