Primer monosemptomatik enürezis tanılı çocukların ambulatuvar kan basıncı değişiklikleri açısından değerlendirilmesi
Assessment of children with primary monosymptomatic enuresis in terms of ambulatory blood pressure changes
- Tez No: 487236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET EĞLENOĞLU ALAYGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer enürezis, kan basıncı değişikliği, yaşam içi kan basıncı izlemi, Primer enuresis, blood pressure changes, ambulatory blood pressure monitoring
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Primer Monosemptomatik Enürezis Tanılı Çocukların Ambulatuar Kan Basıncı Değişiklikleri Açısından Değerlendirilmesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği-2017 Bu çalışma da enürezisli çocuklarda 24 saatlik kan basıncı ölçümü yapılarak, kan basıncı değişikliği ile idrar kaçırma arasındaki ilişki araştırılmıştır. 01 Ocak 2017- 01 Haziran 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji ve Çocuk Dahiliye polikliniklerine başvuran 5-18 yaş arası primer monosemptomatik enürezis tanısı alan olgular hasta grubunu, primer monosemptomatik enürezis tanısı olmayan ve başka nedenlerle polikliniğe başvuran aynı yaş grubu olgular ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Hastaların demografik bilgileri, boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksleri, ailede kronik hastalık öyküsü, ailede enürezis öyküsü, ilaç kullanımı, laboratuvar tetkikleri (kan biyokimyası ve tam kan sayımı) ve yaşam içi kan basıncı izlemi (YİKBİ) ölçümleri karşılaştırılmıştır. Çalışmaya planlanan süreçte 35'i hasta (%62,5), 21'i kontrol (%37,5) olmak üzere toplam 56 hasta dahil edildi. Her iki grubun cinsiyet ve vücut kitle indeksleri karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmadı. Ancak yaş (p=0,040), vücut ağırlığı (p =0,042) ve boy (p=0,031) verileri istatistiksel olarak anlamlıydı. Özgeçmiş ve soygeçmiş verileri değerlendirildiğinde hasta grubunda ailede enürezis öyküsünün olması (p=0,001) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Her iki grubun YİKBİ verileri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç olarak enürezisli hastalarda otonom sistem değişikliklerini ve bunun kan basıncı üzerine yansımalarını tespit etmek konusunda birbirinden oldukça farklı çalışma sonuçları bulunmaktadır. Bunun için genel olarak yapılan 24 saatlik kan basıncı profilleri ile ilgili sonuçlar da birbirinden oldukça farklıdır. İdrar yapımının sirkadyen ritme bağlı olduğunu ve uyku sırasında yapımının azalacağını ileri süren ve eş zamanlı KB düşüşünün de buna eşlik ettiği görüşünü hem destekleyen hem de desteklemeyen çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle daha büyük sayıdaki hasta gruplarında yapılacak çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Assessment of Children with Primary Monosymptomatic Enuresis in Terms of Ambulatory Blood Pressure Changes Department of Pediatrics / İzmir-2017 In this study, the relationship between blood pressure changes and urinary incontinence was investigated by 24 hour blood pressure measurement in children with enuresis. Between January 01, 2017 and June 1, 2017, the case group of patients diagnosed with primary monosymptomatic enuresis between the ages of 5 and 18 years who applied to the outpatient clinics of İzmir Tepecik Training and Research Hospital Pediatric Nephrology and Pediatrics were admitted to the same clinic who did not have a diagnosis of primary monosymptomatic enuresis and applied for polyclinic and the age group was the control group. Demographic informations, height, body weight, body mass index, family history of chronic illness, family history of enuresis, drug use, laboratory tests (blood biochemistry and whole blood count) and ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) measurements were compared. 35 patients (62.5%, group 1) and 21 control groups (37.5%, group 2) were included in the study. When the sex and body mass indexes of both groups were compared, no significant difference was found. However, age (p=0,040), body weight (p=0,042) and height (p=0,031) were statistically significant. When patients past history and family history data were evaluated, the presence of enuresis story in the family was statistically significant in patients groups (p=0,001). There was no statistically significant difference when ABPM data of both groups were compared. As a result, there are very different study results on the autonomic system changes in enuretic patients and their reflection on blood pressure. The results for the 24-hour blood pressure profiles that are generally made for this are also quite different. There are both supportive and unsupportive views on the idea that urine production is due to circadian rhythm and that concomitant BP depression is accompanied by a decrease in the production during sleep. For this reason, there is a need for work to be done in larger groups of patients.