Cordya myxa'den elde edilmiş aktif karbon ile boya adsorpsiyonunun araştırılması
Investigation of dyes adsorption with activated carbon obtained from Cordya myxa
  1. Tez No: 487831
  2. Yazar: AMJED SABAH KAMIL JANABI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Cordya myxa, boya, sulu çözelti, kinetik, izoterm, termodinamik
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Cordya myxa bitkisinden farklı yöntemler ile elde edilen aktif karbonların sulu çözeltiden boya adsorpsiyon potansiyelinin araştırılmasıdır. Adsorpsiyon çalışmalarında Cordya myxa meyvelerinden aktif karbon eldesinde ZnCl2 ve sonik dalga kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda, elde edilen aktif karbonun C.I.Disperse Blue 56 􁈺C.I.D.B 56􁈻 boyasının adsorplandığı optimum şartlar; pH 7, adsorpsiyon süresi 60 dakika ve sıcaklık 25 °C dir. Adsorpsiyon olaylarının hepsi pseudo 2. derece reaksiyon kinetiğine, adsorpsiyon dengesi ise Freundlich İzotermine uyum sağlamıştır. Aktif karbon hazırlamada sonik dalganın kullanılması yüzey alanını 2,5 kat arttırmıştır. Sonik dalga kavitasyon baloncukları SEM fotoğraflarına bakıldığında yeni porlar oluşturduğu gözlemlenmiştir. Özellikle aktif karbon hazırlamada sonik dalganın etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Termodinamik parametrelere bakıldığında, adsorpsiyonun gerçekleşmesi için dışarıdan herhangi bir enerjiye gereksinim duyulmadığı ve adsorpsiyonun meydana gelmesinde fiziksel olayların daha baskın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the adsorption of dyes from aqueous solution using Cordya myxa as the target adsorbent. In the adsorption experiments, Cordya myxa fruits were used in raw form, treated with ZnCl2 and sonic wave. Experimental studies have shown that adsorption of C.I. Disperse Blue 56 􁈺C.I.D.B 56􁈻 dye onto active carbon was maximized at pH 7 and 25 °C. The adsorption process was completed in 60 minutes and about 80% was completed in the first 30 minutes. It was found out that adsorption kinetics and adsorption equilibrium was well fitted pseudo 2nd degree of reaction kinetics and the Freundlich Isotherm, respectively. The use of sonic waveguide in active carbon preparation increased the surface area 2.5 times. The results of SEM microscopy showed that sonic wave cavitation bubbles created new pores. In particular, it has been determined that sonic waveguide was an effective method for preparation of the activated carbon. Thermodynamic parameters showed that no external energy was required for the adsorption process and the physical reacations were more dominant in the adsorption. KeyWords: Adsorption, Cordya myxa, Dye, aqueous solution, kinetics, isotherm, thermodynamics.