Mobilya tüketici tercihlerinde kalite belgelerinin etkisinin incelenmesi: Kocaeli ili örneği
Investigation of the impact of quality certificates in furniture consumer preference: Example of Kocaeli province
  1. Tez No: 488038
  2. Yazar: SEVCAN KAVAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA SEVİM KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, İşletme, Wood Products, Forestry and Forest Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite belgeleri, Kocaeli, Mobilya, Tüketici tercihi, Consumer preference, Furniture, Kocaeli, Quality, Quality certificates
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışması ile tüketicilerin mobilya tercihlerinde kalite belgelerinin etkisi incelenmiştir. Çalışma kapsamında, Kocaeli ilinde ikamet eden farklı sosyo-demografik özelliklere sahip 400 tüketici ile yüz yüze anket uygulaması yapılarak, mobilya tercihlerinde kalite belgelerinin etkisi hakkında bilgi toplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen anketler SPSS paket programına kodlanarak bir veri seti elde edilmiştir. Elde edilen bu veri setinden yararlanılarak istatistiki analizler yapılmış ve sonuçlar ortaya çıkarılmıştır. Bulgular ve tartışma bölümünde sunulan veriler literatürde yer alan çalışmalar ile kıyaslanarak yorumlanmıştır. Yapılan istatistiki değerlendirmeler sonucunda aile içinde mobilya tercihinde kalite ile ilgili değerlendirmeleri katılımcıların %46,5'inin kendisinin yaptığı tespit edilmiştir. Mobilya tercihinde, birçok değişken faktöre rağmen; katılımcıların %58,1'inin kalite belgesine sahip olan mobilyalara daha fazla ödeme yapmayı tercih ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların %51,7'sinin mobilya satın alırken kalite belgelerine önem verdiği sonucuna ulaşılmıştır. Mobilya firmaları için bir dayanak oluşturacak olan çalışma, mobilya üreticileri yanında tüketicilere de ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the impact of quality documents on the preference of customers in furniture. Within the scope of the study, information is gathered about the impact of quality documents by performing face to face survey with 400 consumers with different socio-demographic characteristics residing in Kocaeli Province. Survey results are coded into the SPSS package program to obtain a data set. Statistical analyses were carried out benefiting from this data set and the results were revealed. Data presented in the findings and discussions sections are compared with studies in the literature and interpreted. Statistical assessments unveil that 46.5% of the participants make their own assessments about quality in their preference of furniture within their families. Despite numerous variable factors, 58,1% of the participants were found to be willing to pay more for the furniture with quality documents. In addition to that, another result is 51,7% of the participants attach importance to the quality documents while purchasing furniture. This study lays a foundation for furniture companies while also shedding light to the customers besides furniture producers.