Geri Dön

Dilsiz kavalın akustik açıdan incelenmesi

An acoustic study of the chipless shepherd's pipe

  1. Tez No: 488613
  2. Yazar: ALİ BEDEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEHER TETİK IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 157

Özet

Türk müziği çalgılarının, konservatuvarlara ve müzik öğretmeni yetiştiren programlara dahil edilmesi, çalgıların üretimi ve eğitimiyle ilgili yöntem tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla çalgıların yapı malzemeleri, yapım teknikleri, ölçüleri ve eğitimiyle ilgili konular da ilgi odağı haline gelmiştir. Çalgı üretimi ve eğitimi alanında birlik sağlanabilmesi için yapılan çalışmalardan biriside dilsiz kavallar üzerinedir. Ancak kavalla ilgili olarak yapılan bu çalışmalarda çalgının üretiminde ve eğitiminde birlik sağlanması için çalgının yapısını, çalgıda ses oluşumuna etki eden unsurları ve çalgının akustik özelliklerini ortaya koyan örneklere rastlanmamaktadır. Bu nedenle, bu tez çalışmasında çalgıda ses oluşumuna etki eden unsurlar ve çalgının akustik özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada öncelikle, malzeme çeşitliliği, iç çap, dış çap, cin delikleri ve perde delik çapları gibi çeşitli değişkenler göz önünde bulundurularak bu özelliklere haiz kavallar üretilerek değişkenler sabitlenmiş ve akustik ölçüm metotları kullanılarak ortaya çıkan ses, kayıt altına alınmıştır. Daha sonra, farklı üfleme açıları ve üfleme şiddetleri arasındaki değişim, anemometre ve bilgisayar kayıt tekniği ile incelenerek spektrum analizleri yapılmıştır. Ulaşılan bulgulara göre; kaval yapımında, iç çap ve dış çaptaki değişimin, perdeden çıkan sese doğrudan etki ettiği, ayrıca cin delikleri açılmış kavallardan elde edilen armoniklerin ideale en yakın sonuçları ürettiği belirlenmiştir. İcra sırasında oluşan üfleme açısı ve üfleme şiddetindeki değişimlerin, çalgıdan elde edilen frekansların yanı sıra çalgının tınısı üzerinde de değişiklikler yarattığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, ses üretimine etki eden unsurların akustik analiz ile belirlendiği bu çalışmanın, eğitimde ve profesyonel çalgı topluluklarındaki dilsiz kaval icrasında birlik sağlanabilmesi amacıyla, çalgı üretim teknikleri üzerine yapılacak olan standardizasyon çalışmalarına da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Özet (Çeviri)

The inclusion of Turkish musical instruments into the curricula of conservatories and music education schools has brought the discussion of this instrument's education into the foreground. Such changes brought people's attention to instruments' materials, production techniques, measurements and how they can be used in education. By doing that, the focus of research has shifted to the material structure, production techniques and measures of the instruments. In its own cultural and environmental formations, the“kaval”(shepherd's Pipe) introduces variety in Turkish music which is supported by its variety found in the measurement of this specific instrument in Turkey. In this thesis study, standardization of the“kaval”is explored in terms of its possible production and use especially in music education. First, a variety of kavals were produced by using different materials and internal and external diameters of the holes were measured after which their sounds were recorded and analyzed by using acoustic measurement methods. Differing angles of blowing and velocity and the differences among these are analyzed by means of a computerized recording technique the result of which are studied through spectrum analyses. Results show that the change in internal and internal diameters affect the sound attained from the kaval. It was also found that those“direction holes”(Tr. Cin delikleri) help giving the sounds in terms of the most ideal harmonics. Furthermore, angles and velocity seem to affect the sound in terms of its frequency and tone. Results also show that the acoustic analyses used in the study to explain the sound production can be especially helpful when music education as a whole and the use of the instrument in professional instrument groups are considered. This study concludes that the standardization of the instrument can be processed at a higher level through such studies.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de dilsiz kaval yapım teknikleri ve icraya yansımaları

    Maki̇ng techni̇ques of di̇lsi̇z kaval and reflecti̇ons over performance i̇n Turkey

    BERAT TALAT KARAKOÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MüzikOrdu Üniversitesi

    Müzik Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. SABRİ YENER

  2. Dilsiz kaval icrasında alterasyon ve süsleme işaretlerinin incelenmesi

    Investigation of alteration and ornament signs in kaval

    UĞUR EREN ERDOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    MüzikHaliç Üniversitesi

    Türk Müziği Ana Sanat Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDENİZ EKMEN

  3. Trabzon ve çevresinde kullanılan dilli kavalın icra teknikleri ve dilsiz kavala adaptasyonu

    Performance techniques and the adaptation to toung-less kaval of kaval with tongue performed in Trabzon and its neighbors

    FEYZULLAH VOLKAN KOYUNCU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MüzikAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

    Türk Müziği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEVİLAY ÇINAR

  4. Türkiye'de dilsiz kaval icracılarının kaval eğitimine yönelik görüşlerinin incelenmesi

    Investigation of kaval performers opinions on kaval training in Turkey

    BAYRAM KURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SÜLEYMAN CEM ŞAKTANLI

  5. Dilsiz kavalda diş ile çalım tekniği -Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesi örneklemi-

    Teeth technique on rim-blown kaval -Sample of Southeastern Anatolia and Eastern Anatolia Region-

    EMRE ALTÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    MüzikNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

    Müzikoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FEYZAN GÖHER