Pazar yönlülük ve inovasyonun performans üzerindeki etkisi: Antalya'da bir araştırma
The impact of market orientation and innovation on performance: A research in Antalya
- Tez No: 489005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KÜRŞAD TÜFEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Pazar, Pazar Yönlülük, İnovasyon, Performans, Marketing, Market, Market Orientation, Innovation, Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Küreselleşme ile birlikte işletmelerin rekabet çerçevesi genişlemiştir. Bu yüzden işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak için; değişiklikler yapmaları gerekmektedir. Pazar yönlülük; işletmelerin rekabet avantajı sağlamasına katkı sağlayan önemli bir stratejik yaklaşımdır. Ancak değişen pazar şartlarında bu strateji tek başına yeterli olmamakta; onu güçlendirecek daha başka stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte; inovasyon da işletmeler için önemli bir strateji haline gelmiştir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı, işletmelerin inovasyon uygulamaları ve pazar yönlülük uygulamalarının işletme performansına etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda bir pilot araştırma yapılmıştır. Yapılan pilot araştırmada Isparta ilinde faaliyet gösteren farklı sektörlerden rastgele seçilen işletmelerden veri toplanmıştır. Bu çalışma ise Antalya Organize Sanayii bölgesindeki çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler üzerinde yapılmıştır. Literatürde inovasyon ve pazar yönlülüğün performans üzerinde pozitif etkisi olduğunu tespit eden veya pazar yönlülüğün ya da inovasyonun herhangi bir boyutuyla değerlendiren çalışmalar bulunmaktadır. Ancak inovasyon ve pazar yönlülüğün kabul gören boyutlarını bütüncül bir şekilde ele alan çalışmaların yeterince olmaması, bu araştırma alana katkı sağlayacak bir çalışma olması nedeniyle önem taşımaktadır. Böylece bu araştırma Türkçe literatürdeki inovasyon ve pazar yönlülük konusundaki açığı kapatmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With globalization, the framework of competition for businesses has expanded. Therefore, in order to ensure sustainable competitive advantage of enterprises; they need to make changes. Market orientation; is an important strategic approach that contributes to the competitive advantage of businesses. However, in a changing market environment, this strategy alone is not sufficient; further strategies are needed to strengthen it. However, innovation has become an important strategy for businesses. In this context, the aim of this research is to investigate the effects of business innovation practices and market orientation on business performance. A pilot study has been conducted in this context. In the pilot study, data were collected from randomly selected businesses from different sectors operating in the province of Isparta. This study was carried out on the companies operating in various sectors in Antalya Organized Industrial State Zone. There are studies in the literature that identify innovation and market orientation as having a positive impact on performance, or that assess market orientation or innovation at any size. However, the lack of studies on the accepted dimensions of innovation and market orientation in a holistic manner is important because it is a study that contributes to this research field. Thus, this research aims to cover the deficit of innovation and market orientation in the Turkish literature.