Rus dilindeki Türkçe kelimeler ve Türkçe öğretimine etkisi
Turkish words in Russian language and its effect on Turkish teaching
- Tez No: 681435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA DEMİRTAŞ TOLAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rusça, Türkçe, Kelime, Alıntı, Sözlük, Sınıflama, Russian, Turkish, Word, Quotation, Dictionary, Classification
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmanın amacı, Çağdaş Rusçadaki Türkçe kelimeleri tespit ederek bu kelimelerin kullanım alanlarını, kullanım oranlarını ve tematik dağılımlarını ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması desenine göre tasarlanmıştır. Araştırmada Rus dilinde kullanılan Türkçe kelimeler, Ulusal Rusça Derlemi ve Şipova Sözlüğü ölçüt alınarak tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi için doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştirma sonucunda, Çağdaş Türk dilinde kullanılan 129 kelime tespit edilmiştir. Türkçe kelimelerin en sık gazete dilinde ardından sırasıyla şiir dilinde, konuşma dilinde, sosyal medyada ve son olarak çeviri metinlerde yer aldığı görülmüştür. Bununla birlikte Çağdaş Rusçada bulunan Türkçe kelimelerin kavram alanlarına göre sınıflaması yapılmıştır. Böylece bu kelimelerin Türkçe öğretiminde kelime öğretiminde kullanılması, kullanım alanlarına göre sınıflanması ve gerekli görülen yerlerde ders materyallerin içine alınması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify Turkish words in Contemporary Russian and to reveal the usage areas, usage rates of these words.The research was designed according to the case study pattern, which is one of the qualitative research methods.The Turkish words used in the Russian language in the research were determined by taking the National Russian Corpus and Shipova dictionary as criteria. Document analysis method was used to analyze the obtained data. As a result of the research, 129 words used in the Contemporary Turkish language were determined.It has been observed that Turkish words are most frequently used in newspaper language, followed by poetry, spoken language, social media, and finally in translated texts.In addition, Turkish words in Contemporary Russian have been classified according to their conceptual fields.Thus, it will be ensured that these words are used in vocabulary teaching in Turkish teaching, classified according to their usage areas, and included in the course materials where necessary.