A ve B kişilik tiplerinde kaygı düzeyi ve otomatik düşünce sıklığı
Levels of concern in the types of A and B persons automatic thought frequency
- Tez No: 491476
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM KÖKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Personality, anxiety, automatic thought
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnsanların kişilik yapıları onların kaygı düzeyi ve otomatik düşünce sıklığını olumlu ya da olumsuz olarak etkilemektedir. Kaygıya yatkın kişilik yapısına sahip olanlar davranışlarında daha dikkatli olacaktır. Hangi kişilik yapısına sahip olduğunun bilinmesi ona karşı alınacak önlemleri kolaylaştıracaktır. Kaygıyla kişilik türleri arasındaki ilişkinin incelenmesi depresyona yatkın düşüncelerin azaltılması veya durdurulmasına yarar sağlayacaktır. Bu araştırmada ise A ve B kişilik tiplerine sahip kişilerin kaygı düzeyi ve otomatik düşünce sıklıkları zaman ve imkân yeterlilikleri dikkatince üzerinde durulacaktır. Bu araştırma ile kişilerin hangi kişilik tiplerine sahip olduğu ve bunların kaygı düzeyleri ile otomatik düşünce sıklıkları incelenerek literatüre katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Yapılması planlanan bu çalışmada çeşitli kişilik tiplerinin özellikleri, kaygı ve otomatik düşünce sıklığı hakkında bilgi sağlanacaktır. Kişilik tipleri, kaygı düzeyleri ve otomatik düşünce sıklığının incelenmesinin yanı sıra bunları etkileyen faktörlerde incelenecektir. Bu araştırmada örneklemin 18 yaş üstü bireylerden oluşturulması ve katılımcıların durumluk-sürekli kaygı düzeyleri ve otomatik düşünce sıklıkları bu araştırmayı özgün kılan faktörlerdir. Çalışmadaki ölçeklerin verilerinin analiz edilmesinde SPSS 22 programı kullanılmıştır. Katılımcıların ölçek puanlarına ilişkin verilerin sahip oldukları kişilik tipine göre karşılaştırılmasında Independent Samples T testi kullanılırken, sahip oldukları kişilik tiplerinin demografik değişkenlere (cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu) göre karşılaştırılmasında X2 ve F testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
People's personality structures affect their anxiety levels and automatic thought frequencies positively or negatively.The people who have anxiety tendency will be more careful about their behaviours.Being aware of which kind of personality type a person has, will simplify the precautions to take about them. Examining the relationship betwen anxiety and personality types will help us to reduce or stop the depression tendency thoughts. This research will focus on the people's anxiety levels and automatic thought frequencies who have A and B personality types, taking into account their time and possibility qualifications. With this research,it is aimed to benefit to literature examining whichh personality types people have and their anxiety levels and automatic thought frequencies. In this research,which is planned to made,information will be provided about various personality types' features,anxiety and automatic thought frequency. As well as examining personality types, anxiety levels adn automatic thought requency, the factors that affects them also will be examined. In this rearch, sampling is formed by over 18 years and participants' inconstant constant anxiety levels and automatic thought frequencies.And these factors make this research original. SPSS 22 programme is used to analyze the datas of the scales in this research. While Independent Samples T test is used to compare the participants' scale scores and the personality type they have, Chi Square and F test is used to compare their personality type with demographic factors.( gender, martial XI status, educational status). In some of the analyzes which have been made, the meaningfulness level has been identified as p< 0,05. Consequently, the people who has A type of personality, permanent anxiety levels and automatic thought frequencies are significantly at a high degree.