Akut pankreatitli hastalarda serum endocan düzeyinin klinikle ilişkisi
Relationship between serum endocan levels and clinical follow-up in patients with acute pancreatitis
  1. Tez No: 491808
  2. Yazar: EMRE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT SEZİKLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Endocan, Ranson skoru, C-reaktif protein, Acute pancreatitis, Endocan, Ranson score, C-Reactive Protein
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Akut pankreatit seyrinde hastalığın prognozunu tayin etmek için birçok belirteç ve skorlama sistemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada endocan düzeyinin hafif ve şiddetli pankreatit vakalarında C-reaktif protein (CRP), Ranson skoru ve diğer laboratuar göstergeleri ile ilişkisi karşılaştırılarak prognozu öngörmede öneminin araştırılması planlanmıştır. Yöntem: Çalışmada 50 akut pankreatit hastası prospektif olarak incelenmiş, başvuru anı, 2. ve 7. günlerde endocan,biyokimyasal parametreler ve CRP değerleri ölçülmüştür. Hastaların şikayet ile başvuru arasındaki zaman, yatış süreleri, skorlama sistemlerine göre pankreatit şiddeti Ranson skoru olarak kaydedilmiştir.Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Sonuçlar: Hastaların yaş ortalaması 61.36± 16.21 yıl olup olup %54'ü bayandı. Ranson skoruna göre 20 olgu (% 30)'u şiddetli pankreatit idi.Endocan değerleri hafif pankreatit grubu ve şiddetli pankreatit grubu ile karşılaştırıldığında başvuru anında, 2.ve 7.günlerde anlamlı sonuç vermemiştir. Pankreatit şiddetiiçin 2.gün bakılan CRP şiddetli pankreatitte ortalama 95.05 mg/L, hafif pankreatitte ise 77.06 mg/L olarak saptandı.Diğer laboratuar göstergelerinden ALT,AST,GGT,ALP,total bilirubin ve direkt bilirubin hastalığın şiddeti ile korele saptandı. Tartışma:Akut pankreatit prognozu ile endocan arasında ki ilişkiyi daha net ortaya koymak için daha geniş kapsamlı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Several markers and scoring systems are used to determine the prognosis of acute pancreatitis.In this study, it was planned to investigate the role of endocan in predicting prognosis by comparing the relation between C-reactive protein (CRP), Ranson score and other laboratory indicators in patients with mild and severe pancreatitis. Method:Fifty acute pancreatitis patients were studied prospectively. Endocan, biochemical parameters and CRP values were measured at the time of admission, second and seventh days.The time between the complaints and the admission of the patients, the length of stay and the severity of pancreatitis according to the Ranson score were recorded.SPSS 22.0 package program was used for statistical analysis of the data. Results: The mean age of the patients was 61.36 ± 16.21 years and 54% of them were female. According to Ranson score, 20 cases (30%) were severe pancreatitis. When endocan levels were compared with mild pancreatitis group and severe pancreatitis group at the time of application, 2nd and 7th days, there was no statistically significant result.CRP levels in 2nd day for the pancreatitis severity, in patients with severe pancreatitis was found to be 95.05 mg / L and in patients with mild pancreatitis was found to be 77.06 mg / L.Other laboratory indices such as ALT, AST, GGT, ALP, total bilirubin and direct bilirubin correlated with the severity of disease. Discussion: There is need for more extensive prospective studies to clarify the relationship between prognosis of acute pancreatitis and endocan.