Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı mükemmeliyet modeli çerçevesinde kurum kültürünün yapılandırılması ve kurumsal iletişim ile ilişkilendirilmesi; Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi örneği
Within the framework of European Foundation for Quality Management (EFQM) excellence model, structuring corporate culture and its relations with corporate communication; Balıkesir Organized İndustrial Zone example
  1. Tez No: 492045
  2. Yazar: TAYFUN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY BAŞOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurum Kültürü, Kurumsal İletişim, Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Avrupa Kalite Yönetim Vakfı, Mükemmellik Modeli, Corporate Culture, Corporate Communication, Total Quality Management (TQM), European Foundation for Quality Management (EFQM), Excellence Model
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tanıtım ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Kurumlar da insanlar gibi yaşayan sistemlerdir. Herhangi bir işletme belirli bir hazırlık sürecinden sonra doğar, gelişir ve hayata tutunamazsa zaman içinde kaybolur. Uzun soluklu işletmelerde yıllar boyunca yaşama şansını sağlayan bazı etkenler vardır. Bunların en önemlisi işletmeye ait kuruluş aşamasında kurucusu tarafından oluşturulmuş ve zaman içinde takip eden yöneticilerin de öncelikle muhafaza ettiği, gelişen teknolojiye bağlı olarak dönem dönem yapılan bazı değişimlerle aslını terk etmeyen köklü bir kurum kültürünün varlığıdır. Kurum kültürleri; kurumlarının değerlerini, varsayımlarını, normlarını, inançlarını, adetlerini, sembollerini, törenlerini, öykülerini, kahramanlarını ve kuruma ait özgün iletişim dilini barındırmaktadır. Kurumlarda McKinsey tarafından 7S modeli ile ifade edilen; ortak değerler, strateji, yapı, sistemler, beceriler, çalışanlar ve yönetim tarzını içeren yedi boyutun etkin olarak kullanılması ile kurumsal kapasite tespit edilebilir. İşletmelerin sahip olduğu kurumsal kapasiteden azami istifade edilebilmesi ve kurumsal gelişim hedeflerine aktif olarak yönlendirebilmesi maksadıyla kurumsal iletişimin işletmede uygulanma seviyesi büyük önem taşır. Yapılan araştırmalar sonucunda; iletişimde, sosyal ilişkilerde ve sembolik yönetimde yetenekli ve başarılı kurucuların, geleneksel yönetim anlayışıyla çalışan veya çalışanların duygularına ve değerlerine fazla önem vermeyip sadece teknik konulara önem veren kuruculara oranla, kurum kültürünü daha fazla etkiledikleri tespit edilmiştir. Bu araştırmalarda liderlerin kültürün şekillenmesine yardımcı olduğu, kültürün de çalışanların şekillendirilmesine katkı sağladığı görülmüştür. Bu bilgiler ışığında tez çalışmasına başlarken öncelikle kurum kültürünü, kurumsal davranış modellerini ve kurumsal bağlılığın önemini incelemenin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Kurumların yönetiminde vazgeçilmez unsur olan kurumsal iletişim ile bu kapsamdaki düşünce ve teorilerin neleri kapsadığı hatırlatılmıştır. Modern Yönetim anlayışına geçiş sürecinde başlayan kalite, Toplam Kalite Yönetimi, sürekli gelişim ve EFQM Mükemmellik Modelinin kurumların değerlerine katkıları üzerinde durulmuştur. Klasik yönetim teorilerinden bugün gelinen aşamaya kadar değişen ve gelişen yönetim teorileri tanıtılmıştır. Tez çalışmasında; örneklem seçilen bir işletmede EFQM Mükemmellik Modeli uygulanarak, işletmenin kurumsal iletişiminin iyileştirilmesi sonucunda işletmenin başarı puan ile diğer kriterlerinde olumlu etkilerinin ölçülmesini esas alan bir saha araştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporates are living systems as people. A corporate; after a preparation period is born, developes and disappears over time if it can not hold on to life. There are some factors that provides the chance to live in the long-term corporates over the years. Most important factor of these, is the presence of a rooted corporate culture which does not abandon the originality, depending on the developing technology, that was created by the founder and was saved by the following administrators. Corporate cultures contain values of corporate, hypothesis, norms, beliefs, customs, symbols, ceremonies, stories, heroes and original communication language of the corporate. Corporate capacity can be calculated by using actively seven dimensions; common values, strategy, structure, systems, skills, people and management style which are expressed as“Mc Kinsey 7S Model”in corporates. The level of implementation in corporate communication has a great importance, by means of maximum benefit of the corporate capacity that corporates have, and directing corporate development goals. As a result of case studies, it is examined that, talented and succesful founders in communication, social relations and symbolic management, influence corporate culture more than the founders who work in traditional management understanding and pay much attention to technical issues more than feelings and values of employees. It is spotted that in these studies, leaders assist cultural shaping and also, the culture contributes individual shaping. Depending on these informations, first of all, it was judged to analysis the corporate culture, corporate behavioral models and the importance of corporate commitment by starting a thesis study. It was reminded the corporate communication that is a indispensable element in corporate management, and what thoughts and theories in this context include. It is emphasized that contribution to the values of corporates of quality, Total Quality Systems, continuous development, EFQM Excellence Model during the transition period to modern management understanding. Changing and developing management teories were presented from clasic management teories up to now. In thesis study, a field survey has been done by applying improvement to the corporate communication and commitment in a sample selected in a firm, to evaluate the increasing the success point of EFQM Model.