Yerel yönetimlerde emeğin taşeronlaştırılması ve denetimi
Subcontraction of labour and control in local governments
- Tez No: 492092
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Taşeronluk, kayırmacılık, denetim mekanizmaları, emek-gücü, artı değer, Subcontracting, favoritism, control mechanisms, labor-power, surplus value
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Taşeron çalışma biçimi günümüzün önemli çalışma biçimlerinden birisi haline gelmiştir. Taşeron çalışma aslında sermayenin emeği parçalayarak ve güçsüzleştirerek artı değere el koyma ve denetleme mekanizmasıdır. Emek süreçlerinin parçalanmasının ardında yatan asıl sebep ise emek-gücünün denetimidir. Emek-gücünün denetimi kapitalizm için hayati derecede önemlidir. Emek-gücünün denetimi olmadan artı değer üretimi ve kullanımı tehlikeye düşer. Emek-gücünün denetimi tarih boyunca farklı mekanizmalarla sağlanmıştır. Endüstriyelleşmenin ilk aşamasında uygulanan denetim biçimleri günümüzde önemini yitirmiştir. Günümüzde bedenin ele geçirilmesinden çok zihnin ideolojik mekanizmalarla ele geçirilmesi daha önemli hale gelmiştir Kamu kurumlarının devlete yük olarak görülmesi sonucu özelleştirilerek taşeron firmalara devredilmesi işsizliği tetikler hale getirmiştir. Piyasalardaki istihdam sınırlılıkları çalışanlar üzerinde hak, hukuk bağlamında sessiz kalmalarını sağlarken, işsizler üzerinde de razı olmaya yönelik“baskı”yı oluşturmaktadır.“Baskı”nın ve“rıza”nın aynı anda işlediği ideolojik denetim mekanizması da denetimin en önemli unsuru haline gelmektedir. Türkiye'de baskın kontrol mekanizması siyasi mensubiyetler dolayımıyla ideolojik denetim üzerine oturtulmuştur. Ve ideolojik denetim içine her türlü kayırmacılık entegre edilerek halk arasında kayırmacılık içselleştirilmiştir. Türkiye'de kamuda işlerin taşeronlaştırılarak siyaset/ hemşehrilik/ dini yakınlık aracılığıyla istihdam yaratılmaktadır. Siyasi alanın genişlemesiyle taşeron firmalar aracılığıyla yaratılan istihdam ilişkileri, patronaj/patriarkal ilişkileri tekrar tekrar üretmekte ve yeniden siyasetin hizmetine sokularak çalışan kesimler kontrol ve disiplin altına alınmaktadır. Bu çalışmada, siyasetin aktif olarak görüldüğü belediyelerden biri vaka olarak seçilerek, taşeronlaşmanın hangi mekanizmalarla işlediği ve denetimin bu mekanizmalarla nasıl sağlandığı üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Subcontracted work has become one of the most important forms of employment today. Subcontracting is in fact a mechanism of appropriation of surplus value and control through fragmentationed weakening of labor. The real reason behind the fragmentation of labor processes is the control of labor-power. Control of labor-power is vital for capitalism. Production and appriation of surplus value fall in danger without control of labor-power. Control of labor-power has been provided through different mechanisms throughout history. The forms of control applied in the first stage of industrialization, have now lost importance. It is now more important to capture the mind with ideological mechanisms than to capture the body As a result of seen of public ınstititutıons as a burden on the state have been privatized and transferred to the subcontractors has triggered unemployment. On the one side, limits of employment in the markets make it possible for workersto remain silent in terms of their righs , and on the other side, create a“pressure”to consent on the part of the unemployed. The most important mechanism of control in Turkey is the ideological control that includes“constraint”and“consent”at the same time. Consequently the dominant control mechanism in Turkey rests on ideological control through political affliations. And with all kinds of favoritism integrated into ideological control, favoritism has been internalized by the people. Employment is created through politics / fellow townsmenship/ religion closeness with privatization of public institutions, and on the other hand with the expansion of the political field, the relations of employment created by the subcontracting firms produce patronage / patriarchal relations repeatedly and through these relations that are put into the service of politics, working people are controlled and disciplined. In this study, one of the municipalities in which these relations are the most active was chosen as a case to investigate how subcontracting operates and how control of labor force is maintained in Turkish local governments.