Belediyelerde çalışan memnuniyeti: Gebze Belediyesi örneği
Example of employee satisfaction Gebze Municipality municipalities
  1. Tez No: 468440
  2. Yazar: YASEMİN YENLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Local Government, Management of Human Resources and Employee Satisfaction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Çalışma İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzün gelişen ve değişen dünyasında yerel yönetimlere verilen önem giderek artmaktadır. Klasik personel yönetimi şimdiki zamanın gereklerine cevap verememektedir. Bundan dolayı klasik personel yönetimi şekil ve içerik olarak değişmiş, yeni bir kavram olan insan kaynakları yönetimine dönüşmek zorunda kalmıştır. Küreselleşme ve rekabetin artması, emeğin yapısal değişimi, yönetim ve üretim modellerindeki farklılıklar, insan kaynakları yönetimi yaklaşımına geçişi hızlandıran birçok faktörlerin başında gelmektedir (Kaynak, 1996:16). Türkiye nüfusunun yarıdan fazlası kent kabul edilen bölgelerde yaşamaktadır. Yerel yönetimin en önemli yapılanmalarından olan belediyeler demokratikleşmenin en iyi şekilde temsil edildiği örgütlerdir. Belediyeler bu yüzden stratejik öneme sahiptir. Belediyelerin kendinden beklenen hizmetleri etkin bir şekilde gerçekleştirebilmeleri çalıştırdığı insan kaynağının niteliğine bağlıdır. Bu çalışmada; birinci bölümde çalışan memnuniyeti, insan kaynağının planlaması, seçimi, eğitiminin geliştirilmesi, performansının değerlendirilmesi, kariyer planlaması, ücret yönetimi, işçi sağlığı ve iş güvenliği, insan kaynakları yönetiminin fonksiyonları hakkında; ikinci bölümde, yerel yönetim kavramı, tanımı, belediye ve belediyelerde insan kaynakları yönetimi ve fonksiyonlarının işleyişi hakkında genel bilgi verilmiştir.Son bölümde ise Gebze Belediyesi çalışanlarına bir anket çalışması uygulanarak kurumda insan kaynakları fonksiyonlarının ne ölçüde etkili ve verimli bir şekilde uygulandığının ve çalışan memnuniyetine etkisinin sonuçları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Yerel Yönetim, Belediye, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Çalışan Memnuniyeti
Özet (Çeviri)
At the present time the world is changing and improving and as a result of that given importance is increasing to the local government. Traditional personal management could not enough for today's requests. Therefore traditional personal management has to change its form and content into as new notion management of human resources. Increased globalization and competition, structural change in the workforce, changes in management and production models are just a few of the many factors that accelerate the transition to a human resource management approach (Kaynak, 1996:16). More than half of Turkey's population lives in regions that are considered as cities.The municipalities, one of the most important structures of local government, are those organizations in which public participation of the people can be best represented. The municipalities therefore have strategic priorities. The ability of municipalities to carry out the services expected of them depends on the quality of the human resource that they operate. In this study; the concept of local government in the first chapter, definition and employee satisfaction, planning and selection of human resources, development of training, evaluation of performance, career planning, wage management, worker health and work security, functions of human resources management; in the second part, general information, municipality also about human resources management and functioning of the municipalities was given. In the section, a questionnaire was applied to the employees of Gebze Municipality to evaluate the effectiveness of the human resources functions in the institution effectively and efficiently and to evaluate the effects of employee satisfaction.