Aile işletmelerinde kurumsallaşmanın önemi: Safranbolu konaklama işletmeleri örneği
The importance of institutionalization in family enterprises: The example of accomodation enterprises in Safranbolu
- Tez No: 492274
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Aile İşletmeleri, Kurumsallık, Yönetim, Institutionalization, Family Enterprises, Institutionalism, Governance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İş ilişkileri ile aile ilişkilerinin birbirinden ayrılması, şirketteki bütün işlerin işletme sahibi tarafından yapılmayıp uzman kişilere devredilmesi gibi genel tanımlara sahip olan kurumsallaşma ve aile işletmelerinin kurumsallaşması çerçevesinde şekillenen bu çalışmanın amacı Safranbolu'da yer alan konaklama işletmelerinin kurumsallaşma düzeylerini ölçmektir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde aile şirketlerinin yapısı, gelişimi ve öneminin yanı sıra aile şirketlerinin yönetim biçimleri ve yaşam dönemleri konularına değinilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde ise aile işletmelerinde kurumsallaşma kavramı ele alınmıştır. Kurumsallaşmanın tanımına, aile işletmeleri için önemine, aile işletmelerinde kurumsallaşma süreçlerine ve adımlarına değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde aile işletmelerinde kurumsallaşma konusu uygulamalı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda Safranbolu'da yer alan konaklama işletmelerinin kurumsallaşma düzeylerini ölçmek amacıyla bu firmalarla 23 ifadeden oluşan anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş ve bu bulgular çalışmanın sonuç ve öneriler bölümünde ayrıntılı olarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Safranbolu'da faaliyet gösteren konaklama işletmelerinin belli alanlarda kurumsallaşmaya yönelik çabaları olduğu gözlemlenmiş ise de genel yapı itibariyle kurumsallaşma düzeylerinin çok yüksek olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Institutionalization is described as dissociating of business relations and family relations and make all business works done by professionals. So, the main purpose of this study is to evaluate the institutionalization levels of accommodation enterprises located in Safranbolu. In the first of three sections in this study, it is talked about the structure and development of family enterprises and their importance, the governance style, and lifecycles of them as well. The second section covers the concept institutionalization of family enterprises. It is talked about the definition of institutionalization, importance of institutionalization for family enterprises, institutionalization process and institutionalization steps. The topic studied in the third section is that implementation of institutionalization to family enterprises. A survey with 23 statements is carried out to evaluate institutionalization levels of accommodation enterprises in Safranbolu. The data obtained from this survey is analyzed by SPSS and this analysis is interpreted in conclusion and suggestions section. As conclusion of this study, the results reveal that the level of institutionalization of accommodation enterprises in Safranbolu is not too high despite some efforts to be an institutionalized company.