Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi: Gıda sektöründe görgül bir analiz
Sustainable supply chain management : An ampiric analiyze in food sector
- Tez No: 492988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VURAL ÇAĞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi, Gıda Sektörü, Supply Chain Management, Sustainability, Sustainable Supply Chain Management, Food Sector
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tedarik Zinciri Yönetimi ; kaynakların elde edilmesi, dönüştürme ve lojistik yönetimi de dahil olmak üzere planlama ve yönetimin tüm faaliyetlerini kapsamaktadır. Tedarik Zinciri Yönetimi, tedarikçiden nihai tüketiciye malzeme akışının planlaması ve kontrolünü sağlayan bütünleşik yaklaşımdır. Özellikle tedarikçiler, üçüncü parti lojistikçiler ve tüketiciler gibi kanal ortaklarının da kapsama alanına girdiği koordinasyon ve işbirliğini içermektedir. Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi, hem malzeme, bilgi ve sermaye akışının, hem de Tedarik Zinciri boyunca şirketler arası işbirliğinin; müşteri ve paydaşların gereksinimlerinden türeyen sürdürülebilir gelişmenin üç boyutunun (ekonomik, çevresel ve sosyal) göz önünde bulundurularak yönetimidir. Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi, tedarik zinciri boyunca malzemeleri,bilgileri, parayı ve firmalar arasındaki ilişkileri yönetir ve o sürdürülebilir kalkınma boyutları olan ekonomik, çevresel ve toplumsal boyutlarıyla kendine hedefler belirleyen bir yönetim sistemidir. Sürdürülebilirliğin kurumsal düzeydeki uygulamalarının, günümüzde işletmeler için rekabet üstünlüğü sağlayan en önemli parçalarından birini, tedarik zincirleri boyutunda gerçekleştirilen çalışmalar oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Konya İlinde gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Performansı, Dış Kaynak Kullanımı (DKK) ve İşletme Performansı arasındaki İlişkiyi incelemektir.
Özet (Çeviri)
Supply Chain Management resources's acquisition, conversion, and logistics management includes all activities being included in the planning and management. Supply Chain Management is an integrated approach which provides material flow planning and control from supplier to the final consumer. Supply Chain Management resources's acquisition, conversion, and logistics management includes all activities being included in the planning and management. In particular, it includes coordination and cooperation that such as suppliers, third-party logistics and consumers channel partners also entered into range . Sustainable Supply Chain Management is the management of material, information and capital flows as well as cooperation among companies along the Supply Chain while taking goals from all three dimensions of sustainable development, i. e., economic, environmental and social, into account which are derived from customer and stakeholder requirements. Sustainable Supply Chain Management manage of flow of material, information, capital and cooperation among companies along the supply chain and it is a management system from all three dimensions of sustainable development which are economical, environmental and social dimensions. The sustainability practices in the supply chain management are among the most important dimensions of corporate sustainability that generate competitivesuperiority. The aim of the study is to examine therelationship between Sustainable Supply Chain Performance, Outsourcing and Operational Performance of the companies operating in the food sector in Konya.