Mutu tünelinde (Erzincan) karşılaşılan duraysızlıkların jeoteknik açıdan değerlendirilmesi
Geotechnical evaluation of instabilities in the Mutu tunnel (Erzincan)
- Tez No: 493754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaya özellikleri, Portal, Tünel, Duraylılık Analizi, Mutu, Rock properties, Portal, Tunnel, Stability Analysis, Mutu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Tünellerde yapılan portal kazıları ve ayna kazıları sırasında, zayıf kayaç koşulları, süreksizlikler, oluşan yeni gerilmeler nedeniyle zaman zaman istenmeyen duraysızlıklar gözlenebilmektedir. Bu duraysızlıkların önlenebilmesi ve başarılı bir tünelcilik için kaya kütlesi özelliklerinin doğru bir şekilde ortaya konması gerekmektedir. Kaya kütle özelliklerinin belirlenmesine yönelik ampirik (görgül), analitik ve ölçme gözleme dayanan çok farklı yöntemler geliştirilmiştir. Kaya kütlesi sınıflama sistemleri pratik gereksinimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmış teorik bilgilerden oluşan sistemler olarak görülse de, tünelcilik pratiğinde günlük işlerin bir parçası olarak en yoğun kullanım alanına sahiptirler. Bu çalışma kapsamında, Erzincan-Erzurum karayolunda inşası tamamlanan Mutu Tünellerinde zayıf kaya koşullarına bağlı olarak portal ve tünel ayna kazısı sırasında oluşan duraysızlıklar ve bu duraysızlıkların önlenmesine yönelik uygulanan destek yöntemleri incelenmiştir. Erzincan Pülümür yol ayrımında inşa edilen Mutu tünelinde, Sol tüp km:40+180-460, Sağ Tüp km:40+190-450 arası tez çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Tünel kazısı düzgün–kesme patlatma tekniği kullanılarak üst yarı, alt yarı ve invert olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Her bir tünel çift şeritli olacak şekilde iç çapı 8.80 m olarak planlanmıştır. Tünelde destekleme elemanları olarak püskürtme beton, kaya bulonu, çelik iksa, enjeksiyonlu çelik süren, çelik hasır ve fore kazıklar kullanılmıştır. Kaya kütlesinin jeoteknik özelliklerinin belirlenmesine yönelik tünel içerisinde ve portallerde süreksizlik ölçümleri, kaya kütlesi için yenilme ölçütü Hoek Brown yenilme kriteri, kaya kütlesi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla RMR, Q ve NATM sınıflama sistemleri, tünel ve portal duraysızlığı için sistematik 3D deformasyon ölçümleri yapılmıştır. Tünel kazısı genel olarak orta–ileri derecede serpantinleşmiş ve çok aşamalı tektonik hareketlerin etkisi ile parçalanmış–ezilmiş ultra bazik seri (Mof) içerisinde açılmıştır. Kayaçların jeolojik ve jeoteknik özellikleri dikkate alınarak km: 40+180-240, km: 40+240-420 ve km: 40+420-460 olacak şekilde üç farklı bölgeye ayırarak çalışmalar gerçekleştirilmiştir. km: 40+180-240 arasında Nihai RMR değeri 27.30, Q değeri 0.03 ve NATM sınıflamasına göre ise destek sınıfı C2 olarak tanımlanmıştır. km: 40+240-420 arasında Nihai RMR değeri 25, Q değeri 0.06 ve NATM sınıflamasına göre ise destek sınıfı C2 olarak tanımlanmıştır. km: 40+420-460 arasında Nihai RMR değeri 26.70, Q değeri 0.01 ve NATM sınıflamasına göre ise destek sınıfı C2 olarak tanımlanmıştır. Mutu tüneli giriş portal alın şevinin sağ kısmında ciddi bir duraysızlık meydana gelmiş, portal şevinin özellikle sağ hat üzerinde kalan kısmı stabilitesini yitirmiş ve heyelan olmuştur. Bu alanda uygulanan flüt yapısı ve şemşiye süren yöntemi ile gerekli iyileştirmeler sağlanarak portal duraylı hale getirilmiştir. Mutu tüneli çıkış portalinde doğrultusu tünel eksenine paralel bir fay nedeniyle yüzeyde sinkhole oluşturacak şekilde bir göçük meydana gelmiştir. Göçüğün önlenebilmesi amacıyla flüt yapısı ile birlikte konsolidasyon enjeksiyonu uygulamasıyla bu alan duraylı konuma getirilmiştir. Yapılan deformasyon ölçümlerinde yerdeğiştirme vektörü değerleri tünel içerisinde 0.05-11.92 mm arasında değişirken, portallerde 44.70-63.71 mm arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
During portal and tunnel face excavations in the tunnels, undesirable instabilities can be observed from time to time due to weak rock conditions, discontinuities, and new stresses. For avoiding from those instabilities and for successful tunnelling, the properties of the rock mass must be accurately determined. Very different methods to determine rock mass properties have been developed based on empirical analytical and measurementobservation. While rock mass classification systems are seen as systems of theoretical information emerging as a result of practical needs, they are intensively used during daily work in tunnelling practice. In this study, instabilities that evolved in portal and face excavation of Mutu Tunnel constructed on Erzincan-Erzurum highway in weak rock condition and support methods applied to prevent those instabilities have been investigated. In the Mutu Tunnel constructed along the Erzincan-Pülümür road, the region in between Left tube km: 40 + 180-460, and Right tube km: 40 + 190-450 was determined as the study area. Tunnel excavation was carried out with using a smooth-cut blasting technique in three stages, namely top heading, bench and invert. Each tunnel was planned to be 8.80 m in inner diameter with double lane. In the tunnel, shotcrete, rock bolt, steel rib, forepoling, wire mesh and pored pilewere used as supporting elements. In order to determine the geotechnical properties of the rock mass, measurements of discontinuity in the tunnel and the portal; Hoek Brown criterion for rock mass failure; RMR, Q and NATM classification systems for determination of rock mass properties, and 3D deformation measurements for determining the tunnel and portal stabilities were made. The tunnel excavation was opened in the moderate to highly serpentinized ultra-basic series (Mof) that fragmented and crushed under the effect of multi-stage tectonic movements. Considering the geological and geotechnical characteristics of the rocks, studies were carried out by in three different regions as km: 40 + 180-240, km: 40 + 240- 420 and km: 40 + 420-460, km: 40 + 180-240. For the rocks in between km: 40 + 180-240, final RMR value is defined as 27.30, the Q value is 0.03, and the support class as C2 according to the NATM classification. For the rocks in between km: 40 + 240-420, the final RMR value is defined as 25, the Q value is 0.06, and the support class as C2 according to the NATM classification. For the rocks in between km: 40 + 420-460, the final RMR value is defined as 26.70, the Q value is 0.01 and the support class is C2 according to the NATM classification.A serious instability has occurred in the right side of the entrance portal of the Mutu Tunnels, especially part on right side of the portal had lost its stability, and landslide occurred. This area has been supported by flute structure and umbrella forepoling, and stability of portal has been supplied. There is a one sinkhole developed on surface due to fault that oriented along the tunnel axis in exit portal of the Mutu Tunnel. In order to prevent subsidence, consolidation injection was applied with the flute structure, and stability of region has been supplied. In the deformation measurements, displacement vector values were found to vary between 0.05-11.92 mm in the tunnel and 44.70-63.71 mm in the portals.