Farklı hassasiyet giderici ajanların dentin hassasiyeti üzerine etkilerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investigation of the effects of di̇fferent desensitizing agents on dentin hypersensitivity
  1. Tez No: 494487
  2. Yazar: AYÇA OLGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNEŞ BULUT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin Hassasiyeti, Dentin Hassasiyet Giderici Ajan, Görsel Analog Skala, Teethmate Desensitizer, Bifluorid, Dentin Hypersensitivity, Dentin Desensitizing Agent, Visual Analogue Scale, Teethmate Desensitizer, Bifluorid 12
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Farklı Hassasiyet Giderici Ajanların Dentin Hassasiyeti Üzerine Etkilerinin Retrospektif Olarak İncelenmesi Bu çalışmanın amacı; günümüzde dentin hassasiyeti tedavisinde rutin olarak kullanılan Teethmate Desensitizer ve Voco Bifluorid 12'nin klinik etkinliklerinin retrospektif olarak karşılaştırılmasıdır. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı arşivinde; 01.01.2016 - 01.06.2017 tarihleri arasında dentin hassasiyeti şikayeti olan ve dentin hassasiyet ölçümleri kayıt altına alınan toplam 21 bireyin (118 diş) dentin hassasiyeti seviyesi, tedavisi ve 6 aylık takip verileri değerlendirilmiştir. Bu bireylerin, dentin hassasiyetinin tedavisinde Teethmate Desensitizer ve Voco Bifluorid 12 vernik kullanılmıştır. Her iki dentin hassasiyet giderici ajanın da 6 ay boyunca dentin hassasiyetini giderici etkinlikleri belirlenmiş olup (p< 0.001), gruplar arasında yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda 6 ayın sonunda dentin hassasiyet giderici etkinlik açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (p=0,664). Teethmate Desensitizer ve Voco Bifluorid 12'nin, 6 aylık dentin hassasiyet giderici etkinliklerinin benzer olduğu ve dentin hassasiyetini gidermede etkili oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Retrospective Investigation of the Effects of Different Desensitizing Agents on Dentin Hypersensitivity The purpose of this retrospective study is to compare the clinical efficacy of Teethmate Desensitizer and Voco Bifluoride 12, routinely used today in the treatment of dentin hypersensitivity. In the archive of Karadeniz Technical University, Faculty of Dentistry, Department of Restorative Dentistry; between 01.01.2016 - 01.06.2017, a total of 21 individuals (118 teeth) with a diagnosis of dentin hypersensitivity were recorded and the data including the diagnosis of dentin hypersensitivity, treatment and 6 month follow-up time were evaluated. Teethmate Desensitizer and Voco Bifluorid 12 varnish had been applied to these individuals for the treatment of dentin hypersensitivity. No statistically significant difference was found between the two groups in terms of dentin hypersensitivity efficacy after 6 months as a result of statistical evaluation among the groups (p=0,664). Teethmate Desensitizer and Voco Bifluoride 12 were found to be similar in eliminating dentin hypersensitivity for 6 months.