Tedarik zinciri yönetimi kapsamında kamu mal alımlarında tedarikçi seçimi ve uygulama
Supplier selection and application for public procurement under supply-chain management
- Tez No: 495721
- Danışmanlar: PROF. DR. ARMAN TEKSİN TEVFİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Seçimi, Kriter, Kamu Mal Alımı, ISM, ANP, AHP Rating, Supplier Selection, Criteria, Public Procurement, ISM, ANP, AHP Rating
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Tedarik zincirinin önemli bir halkasını oluşturan tedarik safhası, özellikle kamu alımlarında, en iyi tedarikçiyi en optimum şartlar ile seçmeyi gerektiren bir süreci kapsamaktadır. En iyi tedarikçinin seçilmesinde günümüzde önemi giderek artan tedarikçi seçim kriterlerinin de kullanılması büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, tedarikçi seçimine yönelik yazında geçen 1966-2017 yılları arası kullanılan kriterler ve yöntemler incelenerek oluşturulan kriter havuzu içerisinden tespit edilen kriterler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için öncelikle ISM (Yorumlayıcı Yapısal Modelleme) kullanılmıştır. Müteakiben elde edilen sonuçlara göre kriterlerin ağırlıklandırılması Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerinden ANP (Analitik Ağ Prosesi) ile belirlenmiştir. Tedarikçi havuzu oluşturabilmek ve tedarikçileri puanlayabilmek için ağırlıklandırılan kriterlere yönelik tedarikçi değerlendirme soru seti oluşturulmuş ve elde edilen sonuçlar AHP Rating yöntemi ile puanlanarak en iyi tedarikçinin seçilebilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Supplier selection is the key process of supply chain management. Therefore, selecting the best supplier is indispensable for businesses. This procedure encompasses the whole supply process. Nowadays, supplier selection topic has significantly boosted the supply issues. So, firms are getting stronger and being more competitive. In this study, literature systematically searched between 1966-2017 years to list supplier selection criteria and also methods to solve the supplier selection problem. This study aims to make a potential supplier pool to evaluate when needed. With this aim, Interpretive Structuring Model was used to identify the relationship among criteria. And then, Analytical Network Process applied to that results to give a weight to criteria. Lastly, Analytical Hierarchy Process-Rating implemented to point suppliers for evaluating. As result of these systematic procedures get us to select the best supplier for all aspects.