Farklı etyolojilerle oluşan miyokarditlerde interlökin-9 ve interlökin-17'nin rolü
The role of interleukin-9 and interleukin-17 in myocarditis with different etiologies
- Tez No: 496933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ACIPAYAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ARA, Myocarditis, Kawasaki, IL-9, IL-17
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı çocukluk çağında erken tanı ve tedavisi olmadığında önemli kardiyak hasarla sonuçlanabilen farklı etyolojilerle oluşan miyokarditlerde rol alabilecek IL-9 ve IL- 17 düzeylerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Şubat-Ağustos 2017 tarihleri arasında KSU Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği'ne ve Çocuk acil servisine başvuran çeşitli etyolojileri bağlı olarak gelişen miyokardit vakaları dâhil edilmiştir. Bu çalışma için KSÜ Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı alındı. Hasta grubu ve kontrol grubu olmak üzere gruplar planlandı. Hasta grubuna 0- 18 yaş arasında akut romatizmal ateş (ARA), Myokardit ve Kawasaki tanılı toplam 31 hasta alındı. Kontrol grubuna 0-18 yaş arasında, daha önceden geçirilmiş bilinen kardiyak hastalık öyküsü olmayan, kronik hastalık öyküsü olmayan, enfeksiyon bulgusu olmayan sağlıklı 30 çocuk alındı. Grupların demografik verileri olarak yaş ve cins kaydedildi. Prospektif olarak planlanan çalışmaya dahil edilen hastalardan tanı anında serum IL-9 ve IL-17 düzeyleri çalışılmak üzere serum örnekleri ve hastaların sedimantasyon, CRP, ASO, pro-BNP, CK-MB, Troponin-I tetkikleri alındı. Tüm örnekler toplandıktan sonra hasta ve kontrol gruplarının ELISA yöntemiyle IL-9 VE IL-17 düzeyleri ölçüldü. Elde edilen sonuçlar“SPSS 16,0 for Windows”istatistik paket programı kullanılarak analiz edildi. İkişerli karşılaştırmalar için Mann-Whitney U Testi ve niteliksel verilerin analizinde“Ki-kare Testi”kullanıldı. Tüm değerler ortalamastandart sapma şeklinde gösterildi. Test sonuçları P 0,05). Serum IL-17 seviyesi ortalaması kontrol grubunda 4,272 pg/mL; hasta grubunda ise 4,805 pg/mL olarak tespit edildi ve aralarında anlamlı farklılık bulundu (P=0,001). Serum IL-17 için yaptığımız Roce Analizinde; cut-of 4,30 pg/mL olarak bulundu. Bu değer IL-17 için %71 duyarlı, %67 özgül olarak tespit edildi (AUC 0,761). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda; farklı etyolojilerle oluşan miyokarditlerde IL-17 düzeyleri yüksek bulunmuştur. İnflamatuar kökenli hastalıklarda rol alan IL-17'nin miyokarditlerde de yüksek olması IL-17 düzeyleri bakılarak hem bu hastalıklarda erken tanıyı hızlandırabileceği hem de yeni tedavi yöntemleri ile kötü prognostik gidişin önlenebileceğini düşündürmektedir. Anahtar Kelimler: ARA, Myokardit, Kawasaki, IL-9, IL-17
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the levels of IL-9 and IL-17 that may play a role in myocarditis with different etiologies that may result in significant cardiac damage if there is no early diagnosis and treatment in childhood. Materials and Methods: Between February and August 2017, myocarditis cases due to various etiologic agents referred to KSU Medical School Research and Practice Hospital Child Health and Diseases Department pediatric outpatient clinic and Pediatric Emergency Department were included in the study. Approval from Clinical Research Ethics Committee of KSU Medical Faculty was taken for this study. Patient group and control group were designed. A total of 31 patients between the ages of 0-18 years with acute rheumatic fever (ARA), myocarditis and Kawasaki were included in the patient group. The control group consisted of 30 healthy children between 0-18 years of age without any history of known cardiac disease, history of chronic illness or infection. Age and gender were recorded as demographic data of the groups. Study was designed prospectively and sedimentation, CRP, ASO, pro-BNP, CK-MB, Troponin-I tests studied. Serum samples were taken for serum IL-9 and IL-17 levels at the same time of diagnosis. IL-9 and IL-17 levels were measured by ELISA of patients and control groups after all samples were collected. The results were analyzed using the“SPSS 16.0 for Windows”statistical package program. Mann-Whitney U test for two-sided comparisons and“Chi-square test”for qualitative data were used for analysis. All values were shown as mean ± standard deviation. Test results were considered significant when P0.05). Average serum IL-17 level was 4.272 pg / mL in the control group; and in the patient group was 4.805 pg/mL and there was a significant difference between them (P=0.001). In Roce Analysis for Serum IL-17; cut-of was found 4.30 pg / mL. This value was 71% sensitive, 67% specific for IL-17 (AUC 0.761). Conclusion: As a result of this study; IL-17 levels were found high in myocarditis with different etiologies. High levels of IL-17 in myocarditis, which play a role in inflammatory diseases, can be helpful in early diagnosis. Measuring IL-17 levels can improve the prognostic outcome with new treatment modalities.