Yetkinliğe dayalı kariyer planlama süreci ve bir uygulama
Competency based career planning process and an application
  1. Tez No: 501981
  2. Yazar: ÖZLEM GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yetkinlik, Kariyer, Kariyer Planlama, Yetkinliğe Dayalı Kariyer Planlama, Competence, Career, Career Planning, Competency Cased Career Planning
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Hızla değişen ve gelişen iş dünyasında, bir örgüte yön veren, rekabet ortamında onun başarılı olmasını sağlayan veya başarısızlığa götüren en önemli etken insan gücüdür. Örgütler hedefledikleri başarıya ulaşmak, stratejilerini gerçekleştirmek ve rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü sağlamak istemektedir. Bunun için sahip olmaları gereken, yaptığı işte etkili performans gösterecek yetkinliklere sahip çalışanlardır. Yetkinlik, çalışma hayatında çalışandan beklenen performansı gerçekleştirmesi için gerekli olan ve bu sayede örgüte piyasada rekabet avantajı sağlayan kişisel özellikler, kabiliyet, bilgi ve davranışlardır. Kariyer, bireyin hayatı boyunca alacağı eğitimleri, yapacağı işleri kapsamaktadır. Bu nedenle kariyerin çok iyi bir şekilde planlanması gerekmektedir. Bu planlama yapılırken yetkinliklerden yararlanmak hem bireysel, hem örgütsel açıdan önemlidir. Bireysel açıdan bakıldığında yetkinliğe dayalı kariyer planlama sayesinde bireyler hedeflerine ulaşmak için en doğru kariyer yolunu belirleyebilmektedir. Örgütsel açıdan bakıldığında ise hem çalışanların etkinliğini arttırabilmek, hem de yetenekli bireyleri örgütte tutabilmek açısından önemlidir. Bu nedenle örgütler, yetkinlik sahibi çalışanların örgüt içerisinde verimli ve etkin olabilmesi için kariyer planlama başta olmak üzere, diğer insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarında da yetkinliğe dayalı uygulamaları benimsemektedir. Bu çalışma kapsamında öncelikle yetkinlik, kariyer ve kariyer planlama kavramları açıklanmaktadır. Yetkinlik ve kariyer planlama kavramlarından yola çıkılarak, yetkinliğe dayalı kariyer planlama sürecinin ne şekilde uygulandığı anlatılmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın uygulama bölümünde, kariyer planlama sürecini yetkinliklere dayalı olarak yapmakta olan bir şirketin, yetkinliğe dayalı kariyer planlama süreci detaylı bir şekilde incelenmektedir. Elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In a swiftly changing and developing business world, the most important factor that leads to a successful orientation in a competitive environment or leads to failure is human power. Organizations would like to achieve their goals, realize their strategies and provide competitive advantage against their competitors.So then, they need to have employees who have the competencies to perform effectively at the job that they do. Competence is personal qualities, abilities, knowledge and behaviors that are necessary for realizing expected performance from employee in the working life and which provide competitive advantage in the market. Career involves training that the individual will take along his lifetime. For this reason, your career needs to be planned very well. While planning, it is important to utilize competencies from both an individual and an organizational in every aspects. Looking from an individual perspective, due to career planning based on competency, individuals can determine the best career path to achieve their goals.As for that looking from organizational, it is important both to increase the effectiveness of the employees and to keep the talented individuals in the organization. For this reason, organizations adopt applications based on competence, especially in career planning and other human resources management functions, in order for competent employees to be productive and effective within the organization. Within the scope of this study, firstly, competence, career and concepts of career planning are explained. Based on the concepts of competence and career planning, it is tried to explain how career planning process based on competency is applied. Within this scope, in the practice section of the study,career planning process based on competency of a company that is making career planning process based on competencies is being scrutinized. The obtained data are explained in detail by descriptive analysis.