İş tatmininin örgütsel verimliliğe etkisinde bireysel yeteneğin rolü ve bir uygulama
The role of individual talent on the effect of organizational productivity of job satisfaction and, an application
- Tez No: 502094
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel verimlilik iş tatmini, bireysel yetenek, Job satisfaction of organizational productivity, individual talent
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada iş tatmininin örgütsel verimliliğe etkisinde bireysel yeteneğin rolü incelenmiştir. Örgütsel verimlilik; verimlilik kavramı, tarihsel aşamaları ve çeşitleri, verimliliği etkileyen faktörler, verimliliği artırma yöntem ve teknikleri olarak beş bölümde, iş tatmini; iş tatmini kavramı ve önemi, iş tatmini kuramı, iş tatmininin belirleyici öğeleri, örgütsel üretkenliğin artmasında iş tatmininin belirleyici öğeleri, iş tatminsizliğinin bireysel ve örgütsel sonuçları olarak beş bölümde,son olarak bireysel yetenek; yeteneğe dayalı insan kaynakları yönetiminin örgüt verimliliği ile ilişkisi ve yetenek yönetimleri kavramı ve örgüt verimliliği ile ilişkisi olarak iki bölümde ele alınmıştır. Çalışma Malatya'da özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere; duyma, dil ve konuşma, spastik, zihinsel, ortopedik ya da psikolojik alanda eğitim vermek üzere kurulan rehabilitasyon merkezlerinde çalışan 200 özel eğitim veren öğretmen ile yürütülmüştür.Veri toplama araçları olarak, örgütsel verimlilik ölçeği, iş doyumu ölçeği, bireysel becerilerin kullanımı ölçeği ile değerlendirmiştir.Toparlanan bilgiler SPSS 21 proje ile çözümleme edilmiştir. Yapılmış olan analizler sonucunda, bireysel yetenek, verimlilik ve iş tatmini arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu görülmüştür. Buradan da bireysel yetenek ve iş tatmininin verimliliği anlamlı düzeyde etkilediği değerlendirilmiştir.Bunun yanında iş tatmini, verimliliğin çalışma yılı ve mesleği isteyerek seçip seçmemelerine göre farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of individual talent on the effect of job satisfaction on organizational productivity is analyzed. Organizational productivity has been tackled in five parts, as productivity notion, historical processes and variety, the elements that effect the productivity and the methods and techniques of increasing the productivity, job satisfaction has been tackled in five parts, as job satisfaction notion and importance of satisfaction, job satisfaction hypothesis, determinent elements of job satisfaction, determinent elements on increasing of organizational productivity, the individual and organizational results of job dissatisfaction, lastly, individual talent has been tackled in two parts, as relation between the skill-based human resources management and organizational productivity and, relation with talent management notion and organizational productivity. The study has been carried on with 200 teachers who give special education at special education and rehabilitation centers which established to train people who need special education on hearing, language and speaking, spastic, cognitive, orthopedic or psychological aspects. Being data collection tools, organizational productivity scale has been evaluated by job satisfaction scale, the scale of using of individual talents. Collected knowledges have been analyzed with the SPSS 21 project. As a result of analyzes, it has been seen that the relation between the individual talent, productivity and job satisfaction is significant. Therefore, it has been evaluated that individual talent and job satisfaction have affected productivity significantly. Besides that, it has been seen that job satisfaction differentiates according to working year of productivity and if they choose the job with a good or bad grace.