Sosyal politika ile siyasi ve ekonomik ideolojiler arasındaki ilişki
The relationship between social policy and political and economic ideologies
  1. Tez No: 503122
  2. Yazar: SÜLEYMAN DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, ideoloji, ekonomi, politika, Ak Parti, Social policy, ideology, economics, politics, Ak Party
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Toplumlarda ortaya çıkan sosyal sorunları bertaraf etmeyi gaye edinen sosyal politikanın, modern bir bilim olarak önemi her geçen gün artmaktadır. İnterdisipliner bir saha olarak sosyal politika, düşünceler sistemi şeklinde tanımlanan ideolojilerden etkilenmekte ve her siyasi ve ekonomik ideolojinin sosyal politika çıkarımları farklı şekillerde tezahür etmektedir. Sosyal politika bağlamında liberalizm, sosyalizm ve sosyal demokrasinin incelenmesi, düşünsel boyutta sosyal politikanın işgal ettiği yeri ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada, 2002 sonrası Türkiye'de, iktidar partisi olarak Ak Parti'nin sosyal politikasının varlığında (zihniyet, mevzuat, kurumlar ve uygulama) hangi ideolojinin etkisinin olduğu incelenmektedir. İdeoloji ve sosyal politika ilişkisi çok boyutludur ve sosyal politikanın varlığında Türkiye'nin kendine has ideolojisinin etkisi görülmektedir. Diğer bir deyişle, 2002 sonrasında Türkiye'de sosyal politikanın varlığında tek bir siyasi-ekonomik ideolojinin değil de birden çok ideolojinin 'karışım etkisi' dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
As a modern science, social policy, which aims to overcome the social problems that arise in the society, is increasing every day. As an interdisciplinary field, social policy is influenced by ideologies defined as the system of thought, and the social policy implications of each political and economic ideology are manifested in different forms. In the context of social policy, the study of liberalism, socialism and social democracy reveal the place occupied by social politics in the intellectual dimension. In this study, it is examined which ideology has influenced the existence of Ak Party's social policy (mentality, legislation, institutions and practices) as the ruling party in Turkey after 2002. The relationship between ideology and social policy is multi-dimensional and the influence of Turkey's peculiar ideology is seen in the existence of social policy. In other words, it is noteworthy to point out the existence of not just a single political-economic ideology but rather“the effect of a mixture”of multiple ideologies in Turkey after 2002.