Sınıf öğretmeni adaylarının özel öğrenme güçlüğüne ilişkin bilgi düzeylerinin ve yeterlilikleri hakkındaki düşüncelerinin incelenmesi
The investigation of elementary school teachers candidates' information level and thoughts about their competence about spesific learning disabilities
- Tez No: 503852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEVSER KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni adayları, özel öğrenme güçlüğü, bilgi düzeyi, Elemantary school teacher candidates, specific learning disability, information level
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sınıf öğretmeni adaylarının özel öğrenme güçlüğüne ilişkin bilgi düzeyleri, özel öğrenme güçlüğüne yönelik yeterlilikleri hakkındaki düşünceleri ve özel öğrenme güçlüğü (ÖÖG) hakkında bilgi edinmeye yönelik istekliliklerinin incelenmesi amacıyla yürütülen bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. 2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar dönemi ve 2017-2018 eğitim öğretim yılı güz döneminde 4 farklı üniversitenin sınıf öğretmenliği programının son sınıfında öğrenim görmekte olan 213 öğretmen adayı araştırmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yiğiter (2005) tarafından geliştirilen“Özel Öğrenme Güçlüğüne İlişkin Soru Listesi”ve araştırmacı tarafından geliştirilen 7 açık uçlu soru kullanılmıştır. Soru listesinin analizinde her bir öğretmen adayı verdiği doğru cevap sayısına göre gruplandırılmış ve sınıf öğretmeni adaylarının soru listesinden aldıkları ortalama puan hesaplanmıştır. Öğretmen adaylarının açık uçlu sorulara vermiş oldukları yanıtların analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmeni adaylarının ÖÖG'ye ilişkin orta düzeyde bilgi sahibi oldukları, bununla birlikte çoğunun ÖÖG ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmadıklarını düşündükleri tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca sınıf öğretmeni adaylarının ÖÖG hakkında daha çok bilgiye sahip olmak istedikleri, kendilerini en çok çocukların özellikleri ve belirtileri konularında, en az ise öğretimde uygulanacak yöntem ve teknikler konusunda yeterli gördükleri belirlenmiştir. Diğer yandan, bilgi edinmek için en çok internetten yararlandıkları, bununla birlikte en az güvenilir buldukları kaynağın da internet olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçlarından hareketle sınıf öğretmeni adaylarına lisans eğitimleri sürecinde verilen ders sayısı ve niteliğinin artırılarak ÖÖG'ye yönelik konulara ilişkin uygulama yapabilme fırsatı sunulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the survey model was used to examine elementary school teachers candidates' information level, thoughts about their competence and willingness to learn about specific learning disabilities (SLD). The participants were 213 teacher candidates from 4 different universities who were in their last year of education during the spring term of the 2016-2017 and the fall term of the 2017-2018 academic years. In the research,“Specific Learning Disability Questionnaire”developed by Yiğiter (2005) and 7 open ended questions developed by the researcher were used as data collection tools. In the analysis of the questionnaire, each teacher candidate was grouped according to their correct answers and the average score of the teacher candidates had in the questionnaire was calculated. Content analysis was used in the analysis of teacher candidates' answers that gave to open-ended questions. As a result of the research, it was determined that elementary school teacher candidates have medium level information about SLD, furthermore most of them think that they haven't enough information about SLD. In addition to these, the research demonstrated that the teacher candidates are eager to learn more information about SLD and they considered themselves most sufficiant in characteristics and symptoms of the children and at least in the methods and techniques to be applied in teaching. On the other side, despite the fact that it is seen that internet is the most used tool for obtaining information, it is also the least reliable source. Based on the results of research, it is proposed to increase the number and quality of courses given to the elementary school teacher candidates during their undergraduate education and to give opportunities them to practice on the topics related to the SLD.