BBOM association and Mutlu Keçi primary school
BBOM Derneği ve Mutlu Keçi İlkokulu
- Tez No: 504363
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE HİLAL TUZTAŞ HORZUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Eğitim ve Öğretim, Anthropology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültür, eğitim, okul, alternatif eğitim, çocuk, Culture, Education, School, Alternative Education, Child
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma, Mutlu Keçi İlkokulu'nda uygulanan alternatif eğitim yaklaşımının yeni bir eğitim modeli oluşturmada etkisi olup olmadığını anlamaya çalışan antropolojik bir çalışmadır. Bir saha araştırması olarak konumlandırılabilen bu çalışma, bir ilkokulda farklı alternatif eğitim modellerinin uygulanmasın çocukların öğrenme, kendilerini daha rahat ve net ifade edebilme, neyi öğrenmek istediklerini açık şekilde gösterme, sosyal yaşamda daha sağlıklı ilişkiler kurabilme konularında nasıl gelişim gösterdikleri sorularına cevap bulmaya çalışmıştır. Bu sebeple seçilen, Bodrum'un Ortakent mevkiine bağlı Yahşi beldesinde yer alan Mutlu Keçi İlkokulu, BBOM ( Başka Bir Okul Mümkün) derneğinin faaliyet alanlarından biri olarak hizmet vermektedir. Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) Derneği'nin ilk okulu olan Mutlu Keçi İlkokulu'nun örneklem alınmasının nedeni, derneğin yapısı gereği okulların ebeveynler tarafından bir kooperatif biçiminde kurulması, okulda resmi Milli Eğitim müfredatı konularının, bilinen anlamda ders işleme şekli dışında, farklı alternatif eğitim sistemlerinin öğrenme yöntemleriyle de ders işliyor olması ve çocukların temel müfredat dışında kendi meraklarından yola çıkarak, öğrenmek istedikleri başka konular hakkında da bilgi edinebiliyor olmalarıdır. Bir ebeveyn çevresinin, ülkemiz eğitim sisteminden rahatsızlık duyarak, yeni bir eğitim sistemi oluşturma ihtiyacı duymalarıyla kurulan bu dernek ve bu derneğin okulu olarak Mutlu Keçi, temel olarak yeni bir okul kültürü oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu tez kapsamında amaçlanan, BBOM Derneğinin temel aldığı dört ana başlık olan ( Alternatif eğitim, Demokratik yönetim, Ekolojik duruş ve Özgün finansman ) kıstaslarını katılımcı gözlem, derinlemesine mülakat teknikleriyle incelenerek, ortaya koymaya çalıştıkları çocuk profilini ve bu profilde dört yıllık bir eğitimden geçen çocukların, öğrenme süreçlerini kendi merak ve istekleri doğrultusunda yönlendirip yönlendiremediklerini, sosyal ilişkilerinde farklılıklar olup olmadığını, Derneğin amaçladığı doğrultuda“yeni bir okul kültürü”oluşturup oluşturamadığını anlamaktır.
Özet (Çeviri)
This Anthropological research tends to comprehend is effects of an alternative educational system applied in Mutlu Keçi Primary School may from a new educative approach. The research may be consider as field work which tries to find answers about how to make children learn by themselves and to make them show what they want to learn, teach them better self-expression, observe their self-improvement process and show them more reliable interactions in social environment. This is a Project of a group of parents who wants to constitute a new educational approach different from common curriculum thought to children. The purpose of this thesis is to have a complete understanding about the process of the children's learning progression; if they can canalize themselves to their own interest and wills if there are any differences in their social skills. In conclusion, the most important aim of this research is to observe if it is possible to create“a new scholar culture”.