A volatility spillover analysis between bond and commodity markets as an indicator for global liquidity risk
Küresel likidite riskinin bir göstergesi olarak tahvil ve emtia piyasaları arasındaki oynaklık yayılımının bir analizi
- Tez No: 505193
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR EVRİM MANDACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Volatility Spillover, Bond Markets, Commodity Markets, DCC- GARCH, Copula DCC-GARCH, Hong Causality Test
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı küresel likidite riski açısından tahvil ve emtia piyasaları arasındaki oynaklık yayılımını analiz etmektir. Çalışma, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Türkiye'yi (BRIC-T ülkeleri) içeren tahvil piyasalarının ve altın ve petrolü içeren emtia piyasalarının günlük kapanış fiyatlarını kapsamakta olup Ocak 2008'den Nisan 2017'ye kadar olan süreyi ele almaktadır. Bu piyasalar arasındaki oynaklık yayılımını analiz etmek için DCC- GARCH modelini ve yine aynı piyasalar arasındaki bağımlılık yapısını ölçmek için Kopula DCC-GARCH modelini kullanmaktayız. Buna ek olarak, bahsedilen piyasalar arasındaki nedensellik ilişkisinin yönünü belirlemek amacıyla Hong Nedensellik Test 'ini uygulamaktayız. Ampirik bulgular, altın ve Brezilya, Rusya, Türkiye tahvil piyasaları arasında, ayrıca petrol ve Rusya, Türkiye tahvil piyasaları arasında önemli oynaklık yayılımlarının varlığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, petrol ve tüm tahvil piyasaları arasındaki bağımlılık yapılarının yanı sıra altın ve tüm tahvil piyasaları arasında da bağımlılık yapıları gözlemlenmektedir. Petrol ve Brezilya, Türkiye tahvil piyasaları arasında şok bağımlılığı gözlemlenirken, altın ve tüm tahvil piyasaları arasında şok bağımlılığı gözlemlenmemektedir. Son olarak, Brezilya'dan altına doğru ve altından Rusya ve Türkiye tahvil piyasalarına doğru tek yönlü varyansta nedensellik bulunmaktadır. Ayrıca, Hindistan hariç bütün piyasalar ile petrol arasında tek yönlü bir ilişki mevcuttur. Bu ilişki petrolden Brezilya ve Türkiye tahvil piyasalarına doğru iken, diğerleri için tam tersi şeklindedir. Sonuçlarımız yatırımcılar ve portföy yöneticileri için sınırlı çeşitlendirmeyi göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Oynaklık Yayılımı, Tahvil Piyasaları, Emtia Piyasaları, DCC-GARCH, Copula DCC-GARCH, Hong Nedensellik Testi
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the volatility spillover between bond and commodity markets in terms of global liquidity risk. The data covers daily closing prices of bond markets including Brazil, Russia, India, China, and Turkey (BRIC-T countries) and commodities such as gold and oil for the period from January 2008 to April 2017. We implemented DCC-GARCH model to analyze volatility spillover between these markets and Copula DCC-GACRH to determine dependence structures between them. Additionally, we applied Hong Causality in Variance Test to determine the direction of the causal relationships between these markets. Our empirical findings indicate the existence of significant volatility spillovers between gold and most of these bond markets including Brazil, Russia and Turkey and between oil and some of these bond markets including Russia and Turkey. Additionally, we observed dependence structures between gold and each of these bond markets as well as between oil and the others. We didn't observe shock dependency between gold and the bond markets. However, we observed shock dependency between oil and the bond markets of Brazil and Turkey. Finally, we determined a unidirectional causality in variance from Brazil bond market to gold and from gold to bond markets of Russia and Turkey. Additionally, we observed a unidirectional relationship between oil and all of these markets except for India. While the direction of this relationship is from oil to bond markets of Brazil and Turkey, it is opposite for the others. Our results indicate a limited diversification benefit for investors and portfolio managers.