The introduction of a conceptual competitiveness benchmarking model to rank the pharmaceutical companies in iran
İrandakı ilaç fırmalarını kıyaslama metodu kavramsal rekabete gırış
- Tez No: 506172
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM TATOGLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rekabet, kıyaslama, örnek, finans, ekonomi, verimlilik, üretim, ilaç kullanımına ait, Competitiveness, Benchmarking, Model, Financial, Economic, Productivity, Pharmaceuticals
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Rekabet ortamı farklı ekonomik ve ticari kürelerdeki şirketlerin basarisini değerlendirebilmek için gereken anahtar kriterlerden biridir. Diğer bir deyişle, rekabetçi pazarlarda, yüksek rekabetçi şirketlerin gelişebilmesi için beklenilen sürdürülebilir kalkınmayı takip etmeleridir. Bu durum, Irandaki nükleer yaptırımlar döneminde Iran daki şirketler için daha da önem kazanmıştır ve dış ortamdaki değişkenliklerle de uğraşmak zorunda kalmışlardır. Bu nedenle, şirketler ayakta kalabilmek için kendi iç kaynaklarında çözüm aramaya gitmiştir. Rekabet literatürünü okurken, bu makale seçilmiş sayıdaki şirketlerin mali çizelgelerine, finansal, ekonomik ve verimlilik rasyolari-oranlari ve farklı kriterlerde göz önünde bulundurularak bir bakış açısı sunar. Bu ölçümler firmaların girişleri, süreçleri ve çıkışlarını da kapsayarak şirketlerin zaman içindeki rekabet skorlarına göre performans seviyelerini ölçmekte bir araç olarak kullanılabilir. Nadir bulunan veriler göz önüne alınarak, 2009-2015 yılları arasında Irandaki seçilmiş olan 29 şirkette uygulanan 20 önlem-tedbir yöntemi seçilmiştir. Bu araştırmamın amacı belirtilen sure içindeki rekabetlerini ölçerek küçük şirketlerin mi yoksa büyük şirketlerin mi nükleer yaptırımlardan daha ciddi şekilde etkilendiğini ortaya koymaktır. Bu makalede“Rekabet olçumu”olarak anlattığımız olay budur.
Özet (Çeviri)
Competitiveness is a key criterion for assessing the success of firms in different economic and commercial spheres. In other words, in a competitive market, highly competitive firms are expected to follow a sustainable development path to flourish. This became even more important for the Iranian businesses during the nuclear sanctions making them have to deal with the new volatile external environment. Therefore, it became imperative for them to look into their internal resources to quest for comparatively better market position in order to survive. Studying the literature for competitiveness, this article suggests a model taking into account a selected number of financial, economic and productivity ratios as well as other measures obtainable from the firms' financial statements. These measures cover the input, processes and output of firms, which can serve as a means to compare the performance level of firms over time according to their competitiveness score. Tailored due to the scarcity of data, 20 measures are chosen in the model applied for a study group of 29 selected companies in the pharmaceutical sector in Iran from 2009 to 2015. The study endeavors to examine whether the bigger or smaller firms are affected more severely by the nuclear sanctions through comparing their competitiveness over the mentioned time. This is what referred to as 'Competitiveness Benchmarking' in this article.