BT anjiografi ile incelenen koroner plak yapısının lipoprotein ilişkili fosfolipaz A2 ve matriks metalloproteinaz-9 ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of lipoprotein-associated phospholipase A2 and matrix metalloproteinase-9 with coronary plaque structure inspected by CT
  1. Tez No: 507063
  2. Yazar: NESLİHAN SUNGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN MUHTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Coronary CT angiography, Lp-PLA2, MMP-9, sdLDL, Coronary Plaque
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
BT ANJİOGRAFİ İLE İNCELENEN KORONER PLAK YAPISININ LİPOPROTEİN İLİŞKİLİ FOSFOLİPAZ A2 VE MATRİKS METALLOPROTEİNAZ-9 İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Neslihan SUNGUR Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2018 Danışman: Prof.Dr. Sabahattin MUHTAROĞLU ÖZET Koroner bilgisayarlı tomografi (BT) anjiyografisi, koroner arterlerdeki plak ve darlıkların, koroner baypas açıklığının değerlendirilmesini ve koroner arter anomalilerinin seyrini göstermektedir. Aterosklerotik damar hastalığı, başta dislipidemi olmak üzere çeşitli risk faktörlerinin vasküler yapıya etkisi ile gelişen yaygın bir inflamasyon ve lipid birikimi ile karakterizedir. Lipoprotein-ilişkili fosfolipaz A2 (Lp-PLA2), pro-enflamasyon fosfolipit metabolizması ve pro-aterojenik metabolitlerin oluşumunda ve atersklerotik plak destablizasyonunda anahtar rol oynayan ve gelecek vadeden yeni bir belirteçtir. Matriks metalloproteinaz (MMP-9) ise dokuların yeniden düzenlenmesi için ekstraseluler matriks proteinlerini parçalar ve sitokin ve kemokinleri aktive eder. Bu çalışma, koroner arter hastası olarak varsayılan kişilerde serum Lp-PLA2 ve MMP-9 düzeyleri ile koroner BT anjiografinin birlikte kullanımının, kardiovasküler olayların belirlenmesinde ek prognostik değere sahip olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Koroner arter hastalığı tanısını alan toplam 54 hasta, hem koroner arter BT hem de serum Lp-PLA2 ve MMP-9 ölçümleri ile değerlendirilmiştir. Hastalarda stenoz ve plak yüzdesi sırasıyla 20.4 ve 24.1 olarak tespit edildi. Stenoz/plak tespit edilen hasta grubunda MMP-9 ve Lp-PLA2 düzeyleri, kontrol grubuna göre daha yüksekti.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF LIPOPROTEIN-ASSOCIATED PHOSPHOLIPASE A2 AND MATRIX METALLOPROTEINASE-9 WITH CORONARY PLAQUE STRUCTURE INSPECTED BY CT Neslihan SUNGUR Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Medical Biochemistry M.Sc. Thesis, January 2018 Supervisor: Prof.Dr. Sabahattin MUHTAROĞLU ABSTRACT Coronary computed tomography angiography (CCTA ) evaluate the presence of coronary plaques and stenosis, coronary bypass graft patency, and the origin and course of congenital coronary anomalies. Atherosclerotic vascular disease is characterized by inflammation and lipid accumulation resulting from detrimental effects of several risk factors on vascular structure, including dyslipidemia. Lipoprotein-associated phospholipase A2 (Lp-PLA2) is a promising new marker of atherosclerotic plaque destabilization, which plays a key role in the metabolism of pro-inflammatory phospholipids and in the generation of pro-atherogenic metabolites. Matrix metalloproteinase (MMP)-9 degrades extracellular matrix proteins and activates cytokines and chemokines to regulate tissue remodeling. This study was performed to investigate whether combined use of Lp-PLA2 and MMP-9 levels and coronary computed tomography angiography (CCTA) results have additional prognostic value for predicting cardiovascular events in patients with suspected coronary artery disease (CAD). A total of 54 patients with suspected CAD who were underwent both CCTA and serum Lp-PLA2 and MMP9 measurements were evaluated. Stenosis and plaque percentile were 20.4% and 24.1 respectively. Patient with steonsis/plaque group had significantly higher level of LpPLA2 and MMP-9 than control. Lp-PLA2 positively associated with MMP-9 and MMP-9 with non-HDL. Except Lp-PLA2 and CRP, sdLDL associated with all assayed parameters.