Zenginleştirilmiş makarnalarda değişik kurutma şartlarının ve pişirmenin makarna kalitesi ve bazı besin ögeleri üzerine etkileri
- Tez No: 50733
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNSAL ÇAKMAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Spagetti, düşük ve yüksek sıcaklıkla kurutma, zenginleştirme, soya proteini, Spaghetti, low and high temperature drying, enrichment, soya protein
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ MAKARNALARDA DE?İŞİK KURUTMA ŞARTLARININ VE PİŞİRMENİN MAKARNA KALİTESİ VE BAZI BESİN Ö?ELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ TOPGUL, L.Melda Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Böümü Tez Yöneticisi ; Prof.Dr.Ünsal ÇAKMAKLI Eylül, 1996 Bu çalışmada çeşitli ticari marka spagetti örnekleri ve vitamin, soya, ve demir ile zengMeştirilmiş spagetti örnekleri incelenmiştir. Spaghettiler iki farklı kurutma devresinde kurutularak karşılaştırmalı ticari kalite izlenmiştir.Bu çalışma iki farklı irmik örneğinden üretilerek konvansiyonel düşük sıcaklık ve yüksek sıcaklık derecelerinde üretilen zengMeştirilmiş spagetti örnekleri ile dört piyasa örneğinin incelenmesine göre dizayn edilmiştir. Spagettiler renk, pişme kalitesi ve irmikten spagettiye ürerim prosesi boyunca meydana gelen birtakım fizikokimyasal değişiklikler açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT DRYING PROCEDURES AND COKKING ON THE MACARONI QUALITY AND SOME FOOD CONSTITUENTS ON THE ENRICHED MACARONI TOPGÜL, L.Melda Msc in Food Engineering Supervisor ; Prof.Dr.Ünsal ÇAKMAKLI September, 1996 In this research, different brands of commercial spaghetti samples and enriched spaghetties added with certain kinds of vitamins, soya and iron were examined. Spaghetties dried with two ddifferent drying cycles and comperable commercial quality was investigated. This study was designed to compare the quality charecteristics of spaghetti produced from two different semolina samples and four brands of commercial spaghetti samples by conventional low temperature and high temperature drying methods. Spaghetti was assesed for color, cooking quality in relation to some of the physicochemical changes occured in semolina during spaghetti making process.