Sekiz haftalık fitness egzersizlerinin bayanlarda kardiyovasküler risk faktörlerine etkisinin incelenmesi
The investigation of effects of eight weeks fitness exercises on cardiovascular risk factors in women
  1. Tez No: 507518
  2. Yazar: MURAT AKKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, Kardiyovasküler Risk Faktörleri, Egzersiz, Fitness, Cardiovascular Risk Factors, Exercise
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
SEKİZ HAFTALIK FİTNESS EGZERSİZLERİNİN BAYANLARDA KARDİYOVASKÜLER RİSK FAKTÖRLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mart 2018 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Metin POLAT ÖZET Kardiyovasküler rahatsızlıkların görülme sıklığının ve bu nedenle gerçekleşen ölüm oranlarının engellenmesi açısından düzenli yapılan egzersizler oldukça önemlidir. Yapılan bu çalışmada düzenli olarak uygulanan sekiz haftalık fitness egzersizlerinin bayanlarda kardiyovasküler risk faktörleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 40-65 yaş aralığında olan toplam 30 gönüllü bayan katıldı. Gönüllüler 15'i egzersiz 15'i kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldılar. Egzersiz grubuna sekiz hafta boyunca, tek bir egzersizin süresi ısınma ve soğuma bölümleri dahil doksan dakika olacak şekilde, haftada üç gün fitness egzersizleri uygulandı. Kontrol grubuna ise herhangi bir egzersiz uygulaması yapılmadı. Egzersiz programı öncesi ve sonrası olmak üzere her iki grubunda yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, beden kitle indeksi, bel, kalça, bel kalça oranı, dinlenik kan basıncı, dinlenik kalp atım hızı değerleri tespit edildi. Ayrıca egzersiz programına başlamadan önce kan değerlerinden total kolesterol, trigliserid, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve açlık glukoz düzeyi değerleri alındı. Aynı testler 8 haftalık egzersiz programından sonra tekrarlandı. Kontrol grubunda vücut ağırlığı, BKI, bel çevresi, kalça çevresi ve bel kalça oranı ön test- son test değerlerinde anlamlı bir farklılık gözlenmezken (p>0,05), egzersiz grubunda vücut ağırlığı, BKI ve kalça çevresi ölçümlerinde anlamlı bir farklılık gözlendi (p0,05). Bununla birlikte egzersiz grubunun sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, trigliserid değerlerinin ön test-son test değerlerinin karşılaştırılmasında anlamlı bir farklılık gözlenirken (p0,05). Sonuç olarak, yapılan bu çalışmada düzenli yapılan fitness egzersizlerinin kardiyovasküler risk faktörleri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF EFFECTS OF EIGHT WEEKS FITNESS EXERCISES ON CARDIOVASCULAR RISK FACTORS IN WOMEN Erciyes University, Graduate School of Health Sciences M.s.D. Thesis, March 2018 Supervisor: Assist. Prof. Dr. Metin POLAT ABSTRACT Regular exercises are very important to prevent the incidence of cardiovascular diseases and the mortality caused by them. In this study, it was aimed to investigate the effect of regularly applied eight-week fitness exercises on cardiovascular risk factors in females. A total of 30 volunteer women aged 40-65 years participated in the study. Volunteers divided into two groups, 15 of which were exercise group and 15 of which were control group. For eight weeks, the exercise group was given three days of fitness exercises a week, so that the duration of a single exercise would be ninety minutes, including warm-up and cool-down periods. For the control group, no exercise was performed. Age, height, body weight, body mass index, waist, hip, waist hip ratio, resting blood pressure, resting heart rate were determined in both groups before and after the exercise program. Also, total cholesterol, triglyceride, HDL cholesterol, LDL cholesterol and fasting glucose levels were taken from the blood values before starting the exercise program. The same tests were repeated after the 8-week exercise program. There was a significant difference in body weight, BMI, and hip circumference measurements in the exercise group (p 0.05). No significant difference was found in the waist circumference and waist hip ratios of the exercise group (p>0.05). While there was a significant difference in the exercise group between the pretest and posttest values of systolic blood pressure, diastolic blood pressure and triglyceride values (p 0.05). In conclusion, it was determined that regular exercise exercises had positive effects on cardiovascular risk factors in this study.