Kişiye özgü anlaşmalar ve işten ayrılma niyeti ilişkisinde prosedürel adaletin aracı rolü
The mediating role of procedural justice on idiosyncratic deals and turnover intention relationship
- Tez No: 508949
- Danışmanlar: DOÇ. SERDAR BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişiye Özgü Anlaşmalar, Prosedürel Adalet, İşten Ayrılma Niyeti, Idiosyncratic Deals, Procedural Justice, Turnover Intention
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı işgörenlere uygulanan kişiye özgü anlaşmaların işten ayrılma niyetini hangi yönde etkilediğidir, aynı zamanda kişiye özgü anlaşmalar ile işten ayrılma niyeti ilişkisinde prosedürel adaletin ''ara değişken'' vazifesi gösterip göstermediğinin incelenmesi de amaçlanmaktadır. Çalışma teorik ve araştırma olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Tez çalışmasından öncelikle araştırma da yer alan değişkenleri tanımlamak amacıyla teorik bölüm hakkında bilgi verilmiş, daha sonra ise araştırma kısmına yer verilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Rosen'in Kişiye özgü anlaşmalar ölçeği, Niehoff ve Moorman'ın örgütsel adalet ölçeği, Mobley, Horner ve Hollingsworth'ın işten ayrılma niyeti ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 24.00 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstanbul'da yazılım ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren işgörenler üzerinde yapılan araştırma neticesinde kişiye özgü anlaşmaların işten ayrılma niyetini azalttığı görülmüştür. Bunun yanı sıra kişiye özgü anlaşmaların prosedürel adalet üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu; prosedürel adaletin işten ayrılma niyeti ilişkisinde anlamlı bir etkisi olduğu ve kişiye özgü anlaşmalar ve işten ayrılma niyeti ilişkisinde prosedürel adaletin kısmi aracılık rolüne sahip olduğu neticesine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to determine how much workers are affected when they make idiosyncratic deals, whether or not this situation causes turnover intention, and if the procedural justice exists as a mediating role in the relation between idiosyncratic deals and turnover intention. The study consists of two parts: theoretical and practical. First, the theoretical part is presented in order to describe the variables involved in the research, and then the research part is given. Questionnaire technique has been used as data gathering method. Rosen's Idiosyncratic Deals Scale, Niehoff and Moorman's Organizational Justice Scale and Hollingsworth's Turnover Intention Scale were used as data collection tools. The obtained data were analyzed using SPSS 24.0 statistical package program. As a result of the research conducted on workers working in software and information sector in Istanbul, it has been seen that idiosyncratic deals made by workers have reduce turnover intention. As well as the fact that idiosyncratic deals has a significant effect on procedural justice, procedural justice has also a partial mediating effect on the relationship between idiosyncratic deals and turnover intention.