Kronik bel ağrısı olan hastalarda aleksitimi ve depresyonun hastalık algısı ile ilişkisi
The relationship between depression, alexityhmia and illness perception in patients with lower back pain
  1. Tez No: 509274
  2. Yazar: YELİZ KASAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİZ ÖZGEN HERGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Bel Ağrısı, Hastalık Algısı, Aleksitimi, Depresyon, Chronic Lower Back Pain, Illness Perception, Alexithymia, Depression Contact: yeliz.kasap@saglık.gov.tr
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET KRONİK BEL AĞRISI OLAN HASTALARDA ALEKSİTİMİ VE DEPRESYONUN HASTALIK ALGISI İLE İLİŞKİSİ Dr.Yeliz KASAP Amaç: Bu araştırmada kronik bel ağrılı hastalarda aleksitimi ve depresyonun hastalık algısı ile olan ilişkisi incelenerek, bu faktörlere yönelik yapılabilecek psikiyatrik müdahalelerin, ağrı sürecine ve tedavi etkinliğine pozitif katkıları olabileceği düşüncesi ile bu konunun araştırılması amaçlanmıştır. Metod: Çalışmaya Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Polikliniği'ne Ocak-Şubat 2018 tarihleri arasında gelen çalışmamızın içerme ve dışlama kriterlerini karşılayan bel ağrısı yakınması ile başvurmuş hastalar arasından ardışık olarak alınan 169 kronik bel ağrılı hasta alınmıştır. Hastalara Sosyodemografik Veri Formu, DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-I), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ), Hastalık Algısı Ölçeği (HAÖ), Visual (Görsel) Analog Skalası (VAS) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki sosyodemografik verilere bakıldığında kadın cinsiyet, ev hanımlığı ve 41-50 yaş gruplarında yüksek bir dağılım olduğu görülmüştür. Çalışmaya alınan kronik bel ağrılı hastalara SCID-I uygulanarak depresif bulguları olan (n=113) ve depresif bulguları olmayan (n=56) şeklinde gruplandırıldıktan sonra, diğer ölçekler verilmiş olup depresif olanlarla olmayanların, aleksitimik özellikler gösterenlerle (n=96) göstermeyenlerin (n=73) hastalık algıları, VAS skorları, depresyon şiddetleri kıyaslanmıştır. Kronik bel ağrılı hastalardan depresif grupta olanların Hastalık Algısı Ölçeğinin süre, sonuç, tedavi kontrolü ve kişisel kontrol, duygusal temsiller ile psikolojik alt ölçek puanları ile depresif olmayan grupta olanların aynı alt ölçeklerden aldığı puanlar arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Benzer biçimde aleksitimik özellikleri olan kronik bel ağrılı hastaların, aleksitimik olmayanlara göre Hastalık Algısı Ölçeği alt maddelerinden aldıkları puanlar arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Ayrıca hem depresif grupta, depresif olmayan gruba göre, hem aleksitimik olanlarda aleksitimik olmayanlara göre VAS skorları daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda ağrı yakınması olan hastalarda, depresyon ve aleksitimi varlığında hastalık algısının olumsuzlaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonucun literatürle uyumlu olduğu görülmüştür. Ağrı kavramına pek çok psikiyatrik bozukluğun ve psikolojik belirtinin eşlik ettiği bilinmekte ise de, sahada bu alana dair yapılan uygulamaların kısmen yetersiz olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmanın sonuçlarına göre, kronik bel ağrısı olan hastalara, bireye özgü ve çok yönlü tedavi algoritmalarının geliştirilmesi, hastanın hastalık algısının değişmesine katkıda bulunarak tedaviye olan uyumun artmasına ve belki de ağrının yönetimine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN DEPRESSION, ALEXITYHMIA AND ILLNESS PERCEPTION IN PATIENTS WITH LOWER BACK PAIN Dr.Yeliz KASAP Aim: This study was aimed to investigate the relationship between illness perception, alexithymia and depression levels of patients who have chronic lower back pain, in the light of the idea that psychiatric interventions which could have positive effect on pain process and treatment efficacy based on these factors. Method: Study was included 169 patients who sequentially applied to Haseki Education and Research Hospital Neurosurgery Polyclinic between January-February 2018 and with chronic lower back pain and met inclusion and exclusion criteria. Sociodemographic Data Form, The Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders (SCID-I), Beck Depression Scale (BDS), Toronto Alexithymia Scale (TAS), Illness Perception Questionnaire (IPQ) and Visual Analog Scale (VAS) were applied to the patients. Results: In terms of sociodemographic variables, relatively larger portion of patients were women, housewife and 41-50 age group. Patients with chronic lower back pain were divided into two groups as Depressive Disorders (n=113) and non-Depressive group (n=56) with application of SCID-I. After that, other scales were applied and Depression scores, VAS scores and Illness Perception scores were compared between depressive and non-depressive groups and between Alexithymic (n=96) and non-Alexithymic group (n=73). The results showed that, there is a significant difference between Depressive group and non-Depressive group in terms of Illness Perception Questionnaire subscale scores like Timeline, Consequences, Control (Self), Control (Cure), Emotional Representations and Psychological. Likewise, there was a significant difference between Alexithymic group and non-Alexithymic group in terms of Illness Perception Questionnaire subscale scores. Moreover, Depressive group of patients showed significantly higher VAS scores than non-Depressive group and similarly Alexithymic group of patients showed significantly higher VAS scores than non-Alexithymic group of patients. Conclusion: Our study has concluded that illness perception end up negatively in occurance of depression and alexithymia with chronic pain complaint. Study had similar finding with recent literature. Although there are plenty of findings indicate the comorbid psychiatric disorders or psychological symptoms in chronic pain, there were relatively insufficient data in practical area. Because of that, in the light of these results, developing individual-specific and multidirectional treatment pathways could improve treatment efficacy and adherence and probably help to chronic pain management through positive impact on illness perceptions.