The impact of technological change on human resource diversity management practices the role of strategic agility (mediator) in jordanian communication companies
Teknolojik değişimin insan kaynakları çeşitlilik yönetimi uygulamaları üzerindeki etkisi ürdünlü iletişim şirketlerinde stratejik çeviklik'in (aracı) rolü
- Tez No: 764754
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik değişimler, Çeşitlilik yönetimi uygulaması, Stratejik beceri, PLS-SEM, Ürdün, Technological changes, Diversity management practice, Strategic agility, PLS-SEM, Jordan
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu noktada, küresel değişim, küreselleşmenin yükselişi, ilerleme iyileştirmesi ve göç gelişmeleri sayesinde çalışma ortamı önemli ölçüde genişlendi ve Fazla çeşitli hale geldi. Bu gerçekler, kadınları, engellileri ve farklı ırklara ve sosyoekonomik geçmişe sahip insanları orantısız bir şekilde etkileyen ticaret dünyasındaki sayısız değişikliğin temel itici güçlü oldu. Bu arada, işletmeleri çalışan gruplarının sosyal etkinliklerine daha uygun hale getirmek için çalışanlarının çeşitli yaşam tarzlarını, aile taleplerini ve iş tarzlarını yönetmek yöneticiler için bir zorluk olmuştur. Bu nedeniyle, bu çalışma stratejik çeviklik sayasındı teknolojik değişikliklerin insan'ın kaynakları çeşitlilik yönetimi uygulamaları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Bu çalışmada Ürdün'deki telekomünikasyon endüstrisinden yararlanılmış ve alt kadrodan üst kadroya kadar değişen istihdam seviyelerine dört yüz seksen beş (485) anket uygulanmıştır. Veri analizi“Kısmi En Küçük Kareler - Yapısal Eşitlik Modellemesi”(PLS-SEM) kullanılarak yapılmıştır. Analizden elde edilen sonuçlar, kurumsal evrimin, teknolojik gelişmenin ve küreselleşmenin stratejik çeviklik üzerinde önemli bir doğrudan etkisi olduğunu ortaya koyarken, stratejik çevikliğin esnek çalışma süresi, iş ailesi dengesi, kültürleri arası eğitim ve eşitlik ile önemli bir doğrudan ilişkisi olduğunu bulundu. Daha fazla analiz, teknolojik değişikliklerin insan kaynakları çeşitliliği yönetimi uygulamaları ve stratejik çeviklik üzerinde olumlu ve önemli bir etkisi olduğunu gösterdi. Ayrıca, teknolojik değişimler ile insan kaynakları çeşitliliği yönetimi uygulamaları arasındaki ilişkisinde stratejik çevikliğin aracı rolü kurulmuştur. Son olarak, çalışmanın teorik ve pratik çıkarımları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
At this point, the working environment has significantly expanded and became more diverse owing to the global shift, the rise of globalization, advancement improvement, and migration developments. These realities served as the fundamental drivers of numerous changes in the commercial world, which disproportionately impacted women, people with disabilities, and people with varied racial and socioeconomic background. Meanwhile, it has been a challenge for managers to manage their employee's varied lifestyles, family demands and job styles to make businesses more accommodating to groups of workers' social events. Hence, this study investigates the influence of technological changes on the human resources diversity management practices through strategic agility. The telecommunication industry in Jordan was utilized in this study and four hundred and eighty-five (485) questionnaires was administered to varying level of employment ranges from lower to upper cadre. The data analysis was performed using“Partial Least Square - Structural Equation Modeling”(PLS-SEM). The results from the analysis revealed a significant direct influence of corporate evolution, technological development, and globalization on strategic agility, while strategic agility was found to have a significant direct relationship with flexible working time, work family balance, intercultural training, and equality. Further analysis demonstrated a positive and significant influence of technological changes on human resource diversity management practices and strategic agility. In addition, the mediating role of strategic agility in the relationship between technological changes and human resource diversity management practices was established. Finally, the theoretical and practical implications of the study were presented.