Trichomoniasis tanısında dört yöntemin (direkt mikroskobi, kültür, PZR ve immünokromatografik yöntem) karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of four methods in diagnosis of trichmoniasis (direct microscopy, culture, PCR and immunochromatographic method
- Tez No: 512845
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ERTABAKLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Trichomonas vaginalis, direkt mikroskobik inceleme, kültür, PZR, OSOM, Trichomonas vaginalis, direct microscopic examination, culture, PCR, OSOM
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne vajinal akıntı şikayeti ile gelen olgularda dört yöntemle (direkt mikroskobik inceleme, kültür, PZR ve immünokromatografik yöntem) Trichomonas vaginalis aranarak, sonuçların karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya vaginit öntanısı alan 150 kadın olgu dahil edilmiştir. Her olguya sosyodemografik özellikleri, semptom ve bulguları içeren bir hasta bilgi formu doldurulmuştur. Çalışmamıza katılan vajinal akıntılı 150 olgunun ikisinde (%1,3) direkt mikroskobik inceleme ile, üçünde (%2) kültür, PZR ve immünokromatografik hızlı test ile T. vaginalis pozitifliği saptanmıştır. Rutin laboratuvarlarda T. vaginalis tanısında en fazla kullanılan yöntem direkt mikroskobik inceleme olup, yöntemin duyarlılığı düşüktür. İmmunokromatografik hızlı tanı testinin PZR ve kültüre üstünlüğü saptanmamakla birlikte kolay, hızlı ve güvenilir olduğu bu nedenle T. vaginalis tanısında tercih edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to use four methods (direct microscopic examination, culture, PCR and immunochromotographic method) to diagnose Trichomonas vaginalis in cases coming to Muğla Sıtkı Koçman University Training and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Polyclinic with vaginal discharge complaints and to conduct a comparative evaluation of the results of these four methods. A total of 150 women with the pre-diagnosis of vaginitis were included in the current study. A patient information form containing sociodemographic characteristics, symptoms and findings was filled for each case. T. vaginalis positivity was detected by direct microscopic examination in two (1.3%) of the 150 cases with vaginal discharge and in three (2%) by culture, PCR and immunochromotographic rapid test. In routine laboratories, direct microscopic examination is the most commonly used method for the diagnosis of T. vaginalis and its sensitivity is low. Though the immunochromatographic rapid diagnostic test was not found to be superior to culture an PCR, it can be preferred to diagnose T. vaginalis as it is easy, fast and reliable.