Farklı tipteki restoratif cam iyonomer simanların mikrosızıntısı üzerine ısı uygulanmasının etkisi
The effect of heat application on the microleakage of different types of glass ionomer cements
- Tez No: 515172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM GÜLER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer siman, ısı uygulaması, mikrosızıntı, süt dişi, Glass ionomer cement, heat application, microleakage, primary teeth
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı tipteki restoratif cam iyonomer simanlara [geleneksel cam iyonomer (GC Fuji IX), rezin modifiye cam iyonomer (GC Fuji II LC), yüksek viskoziteli cam iyonomer (GC EQUIA Fil) ve cam karbomer (GCP Glass Fill)] ısı uygulanmasının mikrosızıntısı üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma için toplam 112 adet çürüksüz süt ikinci azı dişinin hem bukkal hem de lingual/palatinal yüzeylerine standart sınıf V kaviteler (4X2X2 mm) açılmış ve dört farklı tipteki restoratif cam iyonomer siman ile restorasyonlar yapılmıştır. Isı uygulamasının mikrosızıntı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi için her restoratif cam iyonomer siman kendi içinde 4 gruba (kontrol, 20 s, 40 s ve 60 s ısı uygulaması) ayrılmıştır. Dişler termal siklus uygulanmasını takiben rutin boya ve kesit alımı işlemlerine tabi tutularak stereomikroskop altında dişlerin görüntüleri alınmıştır. Mikrosızıntının değerlendirilmesi için bir görüntü analiz programı ile (ImageJ) milimetrik olarak ölçülmüştür. İstatistiksel analizler Kruskal-Wallis, Kolmogorov-Smirnov ve Mann-Whitney U testleri ile yapılmıştır. Bulgular: Tüm restoratif cam iyonomerlerde gingival bölgede okluzal bölgeden daha yüksek mikrosızıntı tespit edilmiştir (p0,05). Her bir restoratif cam iyonomerin kendi içinde ısı uygulamasına göre ortalama mikrosızıntı değerleri karşılaştırıldığında; hem okluzal hem de gingival bölgede istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Bununla birlikte, okluzal bölgede cam karbomer (GCP Glass Fill) hariç, diğer tüm restoratif cam iyonomerlerde, gingival bölgede ise yüksek viskoziteli cam iyonomer (GC EQUIA Fil) hariç, diğer tüm restoratif cam iyonomerlerde 60 s ısı uygulaması yapıldığında mikrosızıntı değerlerinde kontrol grubuna göre bir düşüş tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmada kullanılan cam iyonomer simanlarda ısı uygulaması istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmasa bile mikrosızıntıyı azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this in vitro study is to evaluate the effect of heat application on the microleakage of different types of restorative glass ionomer cements [conventional glass ionomer (GC Fuji IX), resin modified glass ionomer (GC Fuji II LC), high viscosity glass ionomer (GC EQUIA Fil) and glass carbomer (GCP Glass Fill)]. Materials and Methods: For the study, standard class V cavities (4X2X2 mm) were prepared on both buccal and lingual / palatal surfaces of a total of 112 non-carious decidious second molar teeth and restorations were made with four different types of restorative glass ionomer cements. Each restorative glass ionomer cement was divided into 4 groups (control, 20 s, 40 s and 60 s heat application) to assess the effect of heat application on the microleakage. Following thermal cycling, the teeth were subjected to routine dye and cross-sectional procedures and images were taken under stereomicroscope. Microleakage assessment was measured in millimeters by an image analysis program (ImageJ). Statistical analyzes were performed with Kruskal-Wallis, Kolmogorov-Smirnov and Mann-Whitney U tests. Results: In all restorative glass ionomers, microleakage higher than the occlusal region in the gingival region was detected (p0.05). When the average microleakage values of each restorative glass ionomer according to heat application are compared, There was no statistically significant difference in both occlusal and gingival regions (p>0.05). In addition, a decrease in microleakage values compared to the control group was observed in all other restorative glass ionomers except for the glass carbomer (GCP Glass Fill) glass in the occlusal region and the high viscous glass ionomer (GC EQUIA Fil) in the gingival region. Conclusion: Heat application in all glass ionomer cements used in the study reduced microleakage even though there was no statistically significant difference.